Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miasnikovici: Despre încrederea dintre țările UEEA și principalele sarcini pentru 2020

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета
Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul prim-ministru al Belarusului Mihail Miasnikovici, în februarie 2020, a condus Consiliul de administrație al Comisiei Economice Eurasiatice.

În ajun, el a acordat un prim interviu unei publicații ruse. Principalele teze le găsiți în materialul Sputnik.

Impozitele și fluxurile de mărfuri vor fi reflectate în „cifre”

Potrivit lui Miasnikovici, Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) a depășit deja perioada de „încercări ale unor programe și declarații”. În următorii patru ani, trebuie create piețe comune în cadrul Uniunii fără excepții și restricții. Pentru aceasta este necesar ca toate taxele și fluxurile de mărfuri să apară în „cifre”.

В Кишиневе обсудили перспективы сотрудничества Молдовы и Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova
Relații parlamentare și integrare – Moldova, tot mai aproape de UEEA

"În primul rând, credem că trebuie să ne străduim să digitalizăm tot ceea ce se referă la impozite. Prin aceasta vom putea urmări mișcările: nu doar toate veniturile bugetare, dar și fluxurile de mărfuri. Și trebuie să digitalizăm comerțul nostru intern și, desigur, inclusiv prin „cifră” ar trebui să existe un schimb transparent, deschis de date între organizațiile noastre vamale”, a declarat șeful CEE într-un interviu acordat pentru RBK.

Miasnikovici consideră că, datorită digitalizării, se vor putea vedea și analiza nu numai fluxurile de mărfuri și impozitele indirecte, ci și „să se ia decizii manageriale, de exemplu, despre angajații pe cont propriu, despre activitățile marilor companii”. El a subliniat că aceste informații vor fi din domeniul public și vor crește încredere în UEEA.

"Va exista deschidere - va exista încredere. Prin urmare, vom avea o mișcare normală de capital, bunuri, forță de muncă, servicii", a concluzionat el.

Despre gradul de încredere în UEEA

Miasnikovici a recunoscut că deocamdată, în cadrul UEEA există un decalaj destul de mare între voința politică și punerea în practică a lucrurilor, în ciuda faptului că principalele decizii privind integrarea aprofundată au fost deja luate la nivelul liderilor de state.

"Cineva îi sprijină pe producătorii naționali, unii manifestă precauție. Nu toată lumea este pregătită să ia anumite decizii concomitent. Adică, nivelul de transparență și dorința de a conduce procese economice este diferit. Potențialul economic al statelor membre și nivelul lor de trai este diferit - toate acestea afectează o armonizare în procesul de luare a deciziilor", explică Miasnikovici.

Trebuie să se reglementeze cooperarea industrială, consideră Miasnikovici

"Dacă Belarușii reușesc să lucreze bine cu producția de produse lactate, atunci este posibil ca partenerii din alte țări să nu aibă nevoie să dezvolte la fel în această direcție, ci să lucreze pe principii convenite. Dacă Rusia are deja tehnologia de producție de avioane de pasageri, atunci trebuie să sprijinim acest sector împreună "Este ca o familie. Trebuie să ne sprijinim reciproc", a spus interlocutorul pentru RBC.

Bariere în comerțul intern

Potrivit lui Miasnikovici, sarcina principală a Comisiei în 2020 este eliminarea diverselor bariere pe piața internă, inclusiv eliminarea mărfurilor de calitate inferioară și a importurilor din zone gri.

Здание Народной Скупщины (парламента) Югославии - Sputnik Moldova
Serbia, gata să ratifice Acordul de Liber Schimb cu UEEA - detalii

"Principalii concurenți de pe piața internă a Uniunii sunt companiile din țările noastre. Acestea lucrează pe același segment de preț, la același nivel de calitate. De aceea, sinergia trebuie să câștige. Noi, în cadrul consiliului CEEA, vom face eforturi pentru a ne asigura că există o complementaritate a economiilor. Nu este nevoie să ne blocăm în interiorul fiecărei țări. Nimeni nu are nevoie de concurență excesivă. Este necesar să se construiască fluxuri comerciale și financiare, astfel încât datorită specializării complementare să se producă bunuri noi și de înaltă calitate. Nu pentru a împărți, nu pentru a distribui mărfuri, ci pentru a multiplica producția, a stimula dezvoltarea, creșterea economică ", a declarat șeful CEEA.

El a subliniat că, deocamdată sunt puține mărfuri, acestea sunt reprezentate în principal de resurse minerale, metale și este necesar să existe mai multe bunuri bazate pe investiții: utilaje, echipamente, tehnologii.

Piața unică a energiei

Potrivit lui Miasnikovici, până în 2025 este destul de realist ca în spațiul UEEA să se formeze o piață unică a energiei. Pentru a face acest lucru, este necesară depășirea inegalităților în politica tarifară.

"Trebuie să ne asigurăm că există prețuri la fel de rentabile. Pentru ca o companie de energie care furnizează generația, ar fi la fel de profitabil să vândă atât pe piața internă, cât și pentru partenerii din UEEA. Pentru aceasta, instrumentele de stat ar trebui să fie legate - prin taxe, prin transferuri bugetare și așa mai departe, de aceea subiectul nu este simplu. Toată lumea vrea să aibă un beneficiu, dar beneficiul trebuie împărtășit și nu în detrimentul oprimării intereselor partenerului", a subliniat el.

Anularea taxelor de roaming

Miasnikovici consideră că eliminarea roaming-ului pentru comunicații mobile va fi posibilă atunci când vor apărea noi companii care furnizează servicii mobile.

"Poate apărea o a treia companie privată care va fi de acord să lucreze pe alte principii. Iar cei care nu doresc să facă acest lucru vor rămâne pur și simplu fără clienți. Vom trece la cei care știu să meargă la compromis", a spus președintele comisiei.

El a menționat că o astfel de companie nu a apărut încă, pentru că "toată lumea vrea să câștige bani și din păcate nu întotdeauna prin căi oneste".

Ion Chicu, la ședința extinsă a Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), Almatî, Kazahstan - Sputnik Moldova
Chicu, la ședința CI al UEEA: Moldova, o destinație investițională bună - detalii

"Trebuie să sprijinim activ concurența pe piața serviciilor mobile. Cu cât sunt mai mulți operatori, cu atât va fi mai ieftin și mai accesibil serviciul", a conchis șeful CEE.

Anularea roaming-ului nu înseamnă apeluri internaționale gratuite, a adăugat Miasnikovici.

"Cu siguranță, aici vorbim și de interesele companiilor care furnizează servicii mobile. Cred că documentele semnate în cadrul relațiilor dintre Belarus și Rusia vor crea o platformă bună pentru extinderea acestor abordări în UEEA. Și vom discuta acest subiect în viitorul apropiat și, cred, vom aproba un plan de acțiune în cadrul unei ședințe de consiliu ", a declarat președintele ECE.

Fluxul de știri
0