Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Pericolul COVID-19: Ce restricții sunt în vigoare în Moldova până pe 1 aprilie

CC0 / Pixabay / YvonneH / Шлагбаун, архивное фото
Шлагбаун, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului și premierul le-au prezentat cetățenilor lista celor mai importante restricții care sunt în vigoare până pe 1 aprilie 2020.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu au prezentat pe rețelele de socializare restricțiile care sunt în vigoare până pe 1 aprilie, instituite de  Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

Ion Ceban - Sputnik Moldova
Societate
Mesajul primarului Capitalei după ce COVID-19 a făcut prima victimă

Astfel, se sistează până pe 01.04.2020, orele 24:00:
- Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;
- Activitatea piețelor comerciale de orice profil;
- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;
- Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea, până pe 1 aprilie este sistat:
- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii.
- Traficul internațional feroviar de pasageri
- Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova.
- Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării. Totodată, facem apel către cetățenii noștri aflați în această perioadă peste hotarele țării, SĂ SE ABȚINĂ DE LA CĂLĂTORII, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state europene, riscați să rămîneți blocați la frontierele terestre ale acestor state.

Mai multe detalii despre restricții Sputnik a publicat aici.

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Ion Chicu: Precizări importante despre starea de urgență

Șeful statului și premierul subliniază că, la această etapă, rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Alte restricții până la ora actuală nu sunt. Orice speculație în această privință este pasibilă de tragere la răspundere, potrivit oficialilor. Orice decizie a autorităților publice, inclusiv locale, care depășește limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegală.

Codul Roșu de pericol de răspândire a COVID-19 a fost instituit pe 13 martie. Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile, adică până la 15 mai 2020, conform Legii 212 din 2004.

În funcție de evoluția evenimentelor, termenul de valabilitate a stării de urgență poate fi redus.

Fluxul de știri
0