Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Ion Chicu: Precizări importante despre starea de urgență

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPrim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic
Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Ion Chicu a postat pe o rețea de socializare explicații despre modul în care va funcționa starea de urgență, declarată de Parlament pe 18 martie. Va fi extinsă vacanța elevilor pentru încă o săptămână.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile, adică până la 15 mai 2020. Această acțiune este reglementată de Legea 212 din 2004.

 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, depune flori în memoria eroilor căzuți în luptele pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova din 1992 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful statului e explicat cum va trăi Moldova în condițiile epidemiei de coronavirus

În funcție de evoluția evenimentelor, termenul de valabilitate a stării de urgență poate fi redus, subliniază astăzi premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook. Legea 212 poate fi consultată aici: https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

Comisia Situații Excepționale (CSE) este abilitată cu dreptul de a întreprinde toate măsurile legale pentru a combate pericolul. În cazul de față, pericolul este răspândirea virusului COVID19.

„Instituirea stării de urgență le permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar NU COMPORTĂ ÎN SINE ALTE RESTRICȚII SAU ACȚIUNI decât cele stabilite prin decizii ale CSE. Toate deciziile CSE vor fi făcute publice și intens mediatizate”, subliniază prim-ministrul.

La această etapă, rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, așa cum au fost aprobate și comunicate societății. Alte restricții până la ora actuială nu sunt. Orice speculație în această privință este pasibilă de tragere la răspundere, accentuează premierul.

Orice decizie a autorităților publice, inclusiv locale, care depășește limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegală. Deciziile CNESP sunt plasate pe https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

Printre cele mai importante decizii reamintite de premierul Ion Chicu sunt următoarele:

Se sistează până la 01.04.2020:

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Societate
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în Republica Moldova

- Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;

- Activitatea piețelor comerciale de orice profil;

- Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale;

- Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea este sistat:

- Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii.

- Traficul internațional feroviar de pasageri

- Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova

- Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării. Totodată, facem apel către cetățenii noștri aflați în această perioadă peste hotarele țării, SĂ SE ABȚINĂ DE LA CĂLĂTORII, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state ale lumii, riscați să rămâneți blocați la frontierele terestre ale acestor state.

5. În aceste condiții, NU ESTE RESTRICȚIONATĂ activitatea tuturor întreprinderilor de producere,dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități și la decizia administrație poate avea loc cu asigurarea muncii angajaților de la domiciliu unde e posibi. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău, etc. Bineînțeles, totul, cu respectarea cu strictețe a normelor sanitare și epidemiologice.

Кишинев, март 2020 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pericolul COVID-19: În taxiurile din Chișinău au fost instalate paravane – Video

6. Deși în țara noastră ieri a fost confirmat doar un singur caz de contaminare, pe plan mondial, ieri, avem cifra record de cazuri. Marea majoritate – în Europa. Reiterăm, că săptămâna aceasta este critică pentru noi pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. STAȚI ACASĂ!

7. Va fi extinsă vacanța elevilor pentru încă o săptămînă, dar este mare probabilitatea, că ulterior vor mai fi extinderi. Toți angajații din sectorul public sau privat, care pot activa de la domiciliu – sunt încurajați s-o facă. Solicităm administratorilor să ofere angajaților acest regim, în măsura posibilităților.

8. Dacă pînă vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

9. Epidemia de coronavirus va afecta economia mondială și, implicit, pe cea națională a Republicii Moldova. Va fi impact negativ asupra agenților economici și bugetului public. Statul, prin măsuri fiscale și stimulatorii, va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amâna termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație. Totodată, termenul de raportare și plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut.

10. Îndemnăm cetățenii țării să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități. Orice încălcare a legislației va fi sancționată”.

Premierul le mulțumește medicilor, polițiștilor, vameșilor, diplomaților și multor altor angajați ai statului „pentru munca enormă pe care o depun în această perioadă dificilă”.

Fluxul de știri
0