Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul în care numeroși oameni au intrat în carantină, iar alții nu merg la muncă pentru că instituțiile și-au sistat activitatea, devine actuală întrebarea ”ce se va întâmpla cu salariații care nu vor putea plăti ratele la creditele contractate de la bănci?”

CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Sputnik Moldova a încercat să afle dacă băncile comerciale vor oferi anumite înlesniri sau amânări în cazul persoanelor care au contractat credite, dar nu vor putea plăti ratele în condițiile stării de urgență. 

Starea pieții - Sputnik Moldova
Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană

Corespondentul nostru a contactat câteva bănci mari din Republica Moldova, precum și reprezentanții Băncii Naționale, pentru a afla informații în acest sens. 

Ofițerul de presă al BNM, Elena Moldoveanu, a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent comitetul executiv al Băncii Naționale analizează toate posibilitățile legale de revizuire a modalității de plată a ratelor în condițiile declarării stării de urgență. Ea a menționat că va reveni cu alte informații pe parcursul zilei de astăzi. 

Poziția băncilor comerciale

Între timp însă anumite bănci au luat deja măsuri menite să susțină persoanele fizice care nu vor putea plăti ratele în condițiile în care nu muncesc și nu au un venit stabil. 

De exemplu, Moldova Agroindbank informează că nu va aplica penalități pentru neachitarea sumelor datorate spre plată până în data de 31 mai 2020. 

Виктор Орбан и Ион Кику - Sputnik Moldova
Premierului Chicu, despre efectele economice ale epidemiei de coronavirus

MAIB menţionează însă că, în cazul în care au posibilitate, clienţii pot achita ratele conform graficului. Plata poate fi efectuată prin intermediul aplicaţiei MAIBank sau Internet Banking, pentru a evita vizita la bancă. 

În acelaşi timp, MAIB precizează că deservirea depozitelor se va desfăşura în regim obişnuit, în pofida circumstanţelor create. 

Cât privește persoanele juridice, banca anunță că va anunța o decizie în acest sens în scurt timp. 

La rândul lor, reprezentanții Moldindconbank au declarat pentru Sputnik Moldova că în aceste momente se discută acest subiect la nivelul conducerii, iar pe parcursul zilei de astăzi banca va emite un comunicat de presă în care va anunța decizia sa cu privire la clienții care nu pot efectua plățile la timp, din cauza declarării stării de urgență. 

Iar serviciul relații cu presa al Victoriabank ne-a expediat un răspuns la o solicitare scrisă făcută de Sputnik Moldova.

Cumpărătorii așteaptă în fața unui supermarket din capitală - Sputnik Moldova
Societate
Magazinele impun restricții pentru cumpărători: Sunt sau nu respectate - Foto

”Vă aducem la cunoștință că, în actualul context Victoriabank a făcut deja primul pas în întâmpinarea clienților săi, prin extinderea perioadei de grație pentru cardurile de credit: STAR Card, Revolving și Premium, până în luna mai. Prima obligație de plată clienții o vor avea între 1-25 mai 2020. Cât despre celelalte credite, de consum, ipotecare, suntem în căutarea de soluții cât mai eficiente care vor avantaja în primul rând clienții noștri” afirmă reprezentanții Viktoriabank. 

De altfel, Banca Transilvania, care deține un pachet impunător de acțiuni la Victoriabank, și-a anunțat încă acum trei zile clienţii care deţin carduri de credit că se extinde perioada de graţie a plăţii până în luna mai.

Majoritatea băncilor și-au îndemnat clienții să efectueze plățile comunale în regim online, cu cardul, iar unele filiale chiar și-au sistat activitatea. 

Ce înseamnă starea de urgență

Ieri, Comisia pentru Situații Excepționale, convocată de premierul Ion Chicu, a decis decretarea stării de urgență pe un termen de 30 de zile, în legătură cu răspândirea pandemiei de COVID-19. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament. 

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Societate
Ce înseamnă instituirea ”stării de urgență”: Iată ce spune legea - detalii

Totodată, s-a decis aprobarea unor modificări la Legea cu privire la Regimul Stării de Urgență, de Asediu și de Război. Au fost excluse normele care limitează capacitățile Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit legii, starea de urgenţă reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul  ţării.

Starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile, dar, în funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele Republicii Moldova sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia. Pentru a fi decretată starea de urgență este nevoie și de aproparea Parlamentului.

Fluxul de știri
0