Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană

© Sputnik / Alexei Filippov / Trecere la banca de fotografiiStarea pieții
Starea pieții - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Uniunea Europeană va intra în recesiune anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. Afirmația îi aparține lui Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

BRUXELLES, 17 mart - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisarul european Thierry Breton a avertizat că economia blocului comunitar riscă o contractare de 2,5% după ce epidemia a afectat lanţurile globale de aprovizionare şi a determinat numeroase state să-şi închidă frontierele şi să introducă măsuri drastice de izolare.

"Evident, ne aşteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul. Un război economic. Înainte de criză ne aşteptam la o creştere de 1,4% în UE, acum estimăm un impact negativ între 2% şi 2,5%", a declarat Breton la postul de radio BFM.

Un alt oficial european, Maarten Vervey, şeful Departamentului economic al Comisiei Europene, a avertizat la sfârșitul săptămânii că Uniunea Europeană şi zona euro vor fi foarte probabil în recesiune anul acesta, din cauza epidemiei.

Филиппинские католики на молитве в храме - Sputnik Moldova
Coronavirusul: Patru scenarii posibile despre ceea ce ar putea urma – criză globală

"Este foarte probabil ca avansul economic al zonei euro şi al UE ca întreg să scadă sub zero anul acesta şi, în mod potenţial, chiar mult sub zero", a declarat Maarten Vervey la o conferinţă de presă.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine nemodificate previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în zona euro şi Uniunea Europeană, chiar dacă a tras un semnal de alarmă faţă de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale şi epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economică.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea economiei zonei euro ar fi trebuit să rămână stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE se estima o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele din primăvara anului 2020, care sunt programate a fi publicate în 7 mai. Până atunci, primele efecte economice ale epidemiei de coronavirus vor fi evidente, iar previziunile vor ține seama de impactul lor negativ.

Fluxul de știri
0