Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 18 июня
Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a adoptat hotărârea privind decretarea stării de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile.

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Deputații au dat undă verde decretării stării de urgență pe un termen de 60 de zile în Republica Moldova (17 martie - 15 mai 2020), după ce ieri o hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale convocată de premierul Ion Chicu. 

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu oamenii care au de plătit rate la bancă, în timpul stării de urgență

Șeful Guvernului a venit astăzi în plenul Legislativului pentru a solicita decretarea stării de urgență:

”Le mulțumesc celor din prima linie de apărare a țării: medicilor, angajaților Poliției de Frontieră, diplomaților și altor oameni care muncesc fără respiro în această perioadă”, a declarat premierul.

Ion Chicu le-a mulțumit agenților economici care pun umărul la soluționarea crizei. Premierul și-a cerut scuze de la cetățeni și agenții economici pentru incomoditățile create.

”Știu că sunteți îngrijorați, dar va trebui să luăm măsuri și mai dure, dacă lucrurile vor evolua ca-n Italia. Guvernul are o dilemă - să aleagă partea materială sau viața oamenilor. Guvernul alege viața oamenilor. Noi facem tot ce ne stă în puteri pentru a proteja oamenii”, a declarat șeful Guvernului. 

Ion Chicu susține că măsurile luate de Guvern până acum nu mai sunt suficiente pentru a soluționa criza, de aceea este nevoie de instituirea stării de urgență. ”Propunem abilitarea Comisiei Situații Excepționale de a emite dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, precum și pentru cetățeni și persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, a remarcat premierul.

Starea pieții - Sputnik Moldova
Efectul coronavirus: Recesiunea lovește Uniunea Europeană

Ion Chicu a explicat că, la necesitate, ar putea fi sistată circulația transportului public urban și interurban.

Premierul a recunoscut că va fi afectat și statul, și business-ul, că vor exista pierderi materiale, dar prioritate are viața și sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, Guvernul și Banca Națională pregătesc un set de măsuri - reeșalonarea plăților pentru creditele ipotecare, posibilitatea relaxării politicii de creditare - o potențială diminuare a ratei de bază, cu posibilitatea ca cetățenii să poată lua credite mai ieftine. Oficialul a explicat că ar putea fi reeșalonate și plățile comunale, iar în unele cazuri chiar ar putea fi diminuate tarifele. 

Premierul a mai spus că, în caz de necesitate, vor fi asigurate unitățile de comerț cu produse alimentare, deși, potrivit oficialului, în prezent nu există riscuri pe acest segment.

”Statul nu va putea însă să acopere orice pierdere și orice consecință. Vorbim de o situație excepțională și îi chem pe toți să fie solidari și uniți”, a punctat premierul. 

Potrivit legii, starea de urgenţă reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul  ţării.

Starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile, dar, în funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele Republicii Moldova sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia. Pentru a fi decretată starea de urgență este nevoie și de aprobarea Parlamentului.

Ce este starea de urgență

Starea de urgenţă reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;
existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate.

Ce conține Hotărârea privind declararea stării de urgenţă

Hotărârea privind declararea stării de urgenţă trebuie să prevadă:

  • motivele care au impus declararea stării respective;
  • teritoriul pe care se instituie;
  • durata instituirii;
  • măsurile urgente care urmează a fi luate;
  • organele competente în a căror sarcină este pusă aducerea la îndeplinire a hotărîrii în cauză;
    alte prevederi şi restricţii care se impun.

Măsurile aplicabile  pe durata stării de urgenţă

Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

  • evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
  • instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
  • dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
  • introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
  • efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
  • stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;
  • modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
  • interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
  • chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
  • introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

Participarea cetăţenilor la realizarea măsurilor legate de declararea stării de urgenţă

  • Rezerviştii Forţelor Armate pot fi chemaţi, în temeiul unei hotărâri de Guvern, la concentrări speciale pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural, tehnogen şi ecologic.
  • În cazul declarării stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, în una sau cîteva unităţi administrativ-teritoriale, în unitatea teritorială autonomă cu statut juridic special, la propunerea conducătorilor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul al doilea, a guvernatorului unităţii teritoriale autonome cu statut juridic special, sînt desfăşurate formaţiuni ale protecţiei civile prin dispoziţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova.

Hotărârea Parlamentului a fost adoptată cu votul tuturor deputaților prezenți în sala de plen.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 29 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus. În plus, există 43 de cazuri suspecte de infectare.

Fluxul de știri
0