Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este atmosfera la Bălceana după instituirea carantinei: Ce spun oamenii

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaВ школах Забайкалья прекращены занятия после выявления в регионе коронавируса
В школах Забайкалья прекращены занятия после выявления в регионе коронавируса - Sputnik Moldova
Abonare
Carantina de la Bălceana: Respectă sau nu oamenii din localitate regimul de autoizolare în propria gospodărie.

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. În satul Bălceana, raionul Hâncești, acolo unde ieri a fost insituită carantină, oamenii s-au închis în case.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Exclusiv: Satul Bălceana din raionul Hâncești ar putea intra în carantină

Le este frică de situația complicată în care s-a pomenit localitatea, iar noutățile venite de la autorități îi sperie și mai mult. Numărul celor infectați cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Medicul din sat, care a consultat-o pe prima femeie infectată, a fost și el și întraga familie diagnosticați cu coronavirus. Acesta locuiește în satul vecin - Sofia. Localitate care este și ea de ieri în carantină. 

În satul Bălceana locuiesc mai puțin de 2000 de oameni, preponderent bătrâni. Cei tineri au ales calea străinătății. Majoritatea țărilor prin care sunt împrăștiați au fost afectate grav de coronavirus: Italia, Franța, Spania. Copii se îngrijorează pentru părinții lor rămași acasă pentru că conștientizează mai mult ca oricând la ce pericol sunt expuși. Acum comunică mai des cu cei de acasă și prima întrebarea care le este adresată este : ”cum vă simțiți”.

Chiar dacă mulți oameni din localitate conștientizează că este o problemă, nu iau în serios îndemul autorităților de a nu ieși din casă. Mereu au de dus undeva, de vorbit cu cineva și cumpărat ceva. 

”Vorbesc cu părinții mei în fiecare zi. O rog pe mama să rămână acasă, dar nu vrea să mă asculte. Spune că se protejează și că nu am de ce să-mi fac griji”, a declarat pentru Sputnik Moldova o tânără originară din Bălceana, dar stabilită cu traiul în Italia. 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat astăzi că o persoană infectată cu COVID-19 este în stare extrem de gravă. Acesta este conectată la aparate la Spitalul Clinic Republican. 

”Îmi este frică de cum ar putea să evoluieze lucrurile în localitate. Părinții sunt expuși riscului de infectare. Sunt indignată că oamenii nu conștientizează gravitatea problemei. Mă rog în fiecare zi ca lucurile să revină la normalitate și să nu ne mai fie frică să ne îmbrățișăm”, a declarat Olga pentru Sputnik Moldova. 

Prima femei din Bălceana diagnosticată cu COVID-19 a interacționat cu un cerc larg de persoane. În Bălceana ar fi vorba de minim 80 de persoane. 

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: În satul Bălceana, Hâncești a fost instituită carantină

În țara noastră este în vigoare codul roșu de pericol de îmbolnăvire cu coronavirus. Potrivit ultimelor informații, până la această oră avem 29 de cazuri confirmate de contaminare cu COVID-19. În șase cazuri este vorba de tineri de până la 29 de ani.  In Moldova sunt deschise doar magazinele alimenare și farmaciile. Zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost sistate, iar instituțiile de învățământ - închise. 

Fluxul de știri
0