Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Satul Bălceana din raionul Hâncești ar putea intra în carantină

© SputnikSpitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Abonare
O persoană căreia i-a fost confirmată infectarea cu coronavirus în această seară a avut contact direct cu mai mulți oameni din satul Bălceana, Hâncești.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. O femeie originară din satul Bălceana, raionul Hâncești a fost depistată pozitiv în această seară la coronavirus. Potrivit surselor Sputnik Moldova, aceasta a revenit din Italia în același avion cu prima femeie care a fost confirmată pozitiv la COVID-19.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Societate
Cu cât a crescut numărul apelurilor la salvare după primul caz de coronavirus în Moldova

După cum este cunoscut, toți cei care au zburat în avion cu prima femeie confirmată la coronavirus au fost lăsați să plece acasă. Doar după ce a fost confirmată boala femeii, autoritățile au început să caute toți pasagerii care s-au aflat în avionul care venea din Italia.

Femeia din Bălceana a prezentat primele simptome de îmbolnăvire la scurt timp după ce a ajuns în Moldova și a fost transportată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”. Potrivit primarului satului Bălceana, Iurie Pasat, primul test făcut femeii a arătat că nu este infectată cu coronavirus. Aceasta a revenit acasă.

”A fost testată inițial la coronavirus și s-a constatat că este o răceală, pneumonie, dar nu-i coronavirus. Doamna a venit acasă și pe parcurs i s-a făcut mai rău și astăzi a fost transportată din nou la spital și la ora 17:00 s-a confirmat că are coronavirus”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul satului Bălceana, Iurie Pasat.

Deși toate persoanele care vin din țările afectate de COVID-19 sunt obligate să se autoizoleze timp de 14 zile la domiciliu, femeia nu a respectat acest lucru. Ea nu doar că a avut contact direct cu membrii familiei, dar a mers și la biserică, la punctul medical și într-o altă localitate. Nu se cunoaște exact numărul de oameni cu care a interacționat, dar se pare că este un cerc destul de mare.

Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Societate
Scenarii: La ce număr de bolnavi de coronavirus putem ajunge – Iată ce spune Dodon

Primarul satului Bălceana, Iurie Pasat, a recunoscut că femeia nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu de 14 zile impus de autorități. Acesta a declarat că nimeni nu a știut că ea trebuie să stea în carantină, chiar dacă este promovat masiv acest mesaj prin intermediul surselor de informare.  

”Medicul de familie a fost înștiințat. Doamna a venit cu 10 zile în urmă, dar la noi în țară acum patru zile s-a declarat situația asta excepțională. Nici nu a știut nimeni că trebuie să stea în carantină. Era sub supravegherea medicului de familie ”, a precizat primarul satului Bălceana pentru Sputnik Moldova.

Pasat a mai declarat că a fost dispus ca persoanele care au avut contat direct cu femeia să nu iasă din casă. Întrebat dacă va institui carantină sau nu în sat, acesta a răspuns că așteaptă un răspuns de la autoritățile competente.

”Aici ține mai mult de medicină. Dacă o să am așa informații, eu cred că o să avem mari bătăi de cap în localitate. A fost anunțată familia să nu mai iasă din casă, să se autoizoleze. Am anunțat persoanele care au avut contact direct cu ea. Sora ei se simte rău. Medicul este la curent. La moment acestea sunt măsurile: să stea acasă ”, a precizat Iurie Pasat pentru Sputnik Moldova.

Consilierul pe comunicare al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Cristina Stratulat avea telefonul deconectat la momentul realizării materialului și nu am putut să discutăm pe marginea acestui subiect.

Ne-am fi dorit să aflăm cum este posibil ca o astfel de situație să se întâmple în condițiile în care ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ne dă asigurări în fiecare zi că testele recomandate de OMS sunt sută la sută sigure.

Notă: Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0