Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este Ștefan Gațcan - candidatul care a câștigat mandatul de parlamentar la Hâncești

© Photo : Facebook / Ștefan GațcanȘtefan Gațcan
Ștefan Gațcan - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul PSRM Ștefan Gațcan a câștigat ieri detașat alegerile care s-au desfășurat în circumscripția Hâncești, potrivit rezultatelor preliminare ale CEC. Iată ce experiență are învingătorul.

CHIȘINĂU, 16 mar - Sputnik. Ștefan Gațcan, care a câștigat fotoliul de parlamentar la Hâncești din partea PSRM, nu a avut până acum nicio tangență cu politica. El este de profesie medic obstetrician-ginecolog, profesor universitar, doctor în științe medicale.

Дорин Киртоакэ Dorin Chirtoaca - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri la Hâncești: Dorin Chirtoacă - cel mai slab rezultat, victorie pentru PSRM

S-a născut în 1961, în satul Molovata din raionul Dubăsari, iar copilăria și-a petrecut-o în satul Ciuciuleni din raionul Nisporeni, potrivit revistei științifice ”Info-med”.

În 1978 a fost înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1984.

Până în 1985 activează în calitate de medic-intern în obstetrică şi ginecologie la Spitalul Clinic Nr.1 din Chişinău. Ulterior este numit şef de secţie al maternităţii din cadrul Spitalului Raional Ungheni.
În 1999 Ştefan Gațcan, împreună cu o echipă de medici profesionişti, fondează prima maternitate privată din Moldova – “Extramed ”. Aici îşi continuă activitatea până în prezent în funţie de
director şi medic obstetrician-ginecolog, ecografist.

În perioada 2012-2016, Ștefan Gațcan a fost și director al Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Societate
Explicația CEC: De ce n-au fost anulate alegerile din Hâncești - rata participării la vot

Potrivit rezultatelor preliminare ale CEC, după procesarea tuturor celor 44 de procese verbale, Ștefan Gațcan a câștigat alegerile din circumscripția Hâncești, acumulând 5539 de voturi. Pe locul doi se situează candidatul PAS Olesea Stamate, cu 4554 de voturi, iar pe locul trei - candidatul Partidului Democrat Ion Mereuță, care a acumulat 1810 voturi. Următorul este candidatul independent Grigore Cobzac, care a acumulat 1792 de voturi, iar pe ultimul loc se situează candidatul Blocului electoral UNIREA, care a acumulat doar 346 de voturi.

Rata participării la vot la alegerile din Hâncești a fost de 23,33% (14.441 de alegători) la ora 21:00, când s-au închis cele 44 de secții de votare, în care erau așteptați peste 60.000 de alegători.

Mandatul de deputat a devenit vacant după ce Alexandru Botnari (PDM) și-a depus mandatul în decembrie 2019, pentru a prelua conducerea Primăriei municipiului Hâncești.

Fluxul de știri
0