Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Explicația CEC: De ce n-au fost anulate alegerile din Hâncești - rata participării la vot

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Abonare
La ora 7:00 s-au deschis toate cele 44 de secții de secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Măsurile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19 nu se referă și la organizarea alegerilor. Astfel explică autoritatea electorală centrală (CEC) faptul neanulării scrutinului de la Hâncești.

Alegeri prezidențiale 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile de la Hâncești n-au fost anulate: Membrii comisiei vor lucra cu măști și mănuși

Reamintim că duminică, 15 martie, au loc alegeri parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești. Pentru mandatul de deputat ce urmează a fi ales în această circumscripție candidează 5 concurenți electorali, precizează Comisia Electorală Centrală (CEC).

Pe listele electorale de bază sunt înscriși 61.560 de alegători. Până la orele 11:30, în cele 44 de secții de votare, și-au exercitat dreptul de vot peste 6.000 de persoane, rata participării la vot depășind 10%.

Mandatul de deputat a devenit vacant după ce Alexandru Botnari (PDM) și-a depus mandatul în decembrie 2019, pentru a prelua conducerea Primăriei municipiului Hâncești.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00. Pentru mandatul de deputat concurează: Ion Mereuță (PDM), Ștefan Gațcan (PSRM), Olesea Stamate (PAS), Dorin Chirtoacă (B.E.Unirea), Grigore Cobzac - candidat independent.

Aseară, CEC a solicitat opinia autorităților abilitate cu drept decizional în privința desfășurării alegerilor de astăzi de la Hâncești: Consiliul Suprem de Securitate, Comisia naționale extraordinare de sănătate publică și Comisia Situații Excepționale a raionului Hâncești.

„În acest context, am fost informați despre faptul că măsurile impuse de autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă impun autorităților publice întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție necesare și posibile în vederea neadmiterii răspândirii epidemiei”, subliniază CEC.

Constituția Republicii Moldova, dar și Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, asediu și de război, indică faptul că restrângerea unor drepturi sau a unor libertăți se face doar în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, prin hotărâre de Parlament.

Totodată, legislația electorală prevede că procesul de votare se suspendă în cazurile de dezordine în masă, calamități naturale, de alte circumstanțe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării.

De vreme ce Parlamentul nu a declarat una dintre stările de urgență menționate mai sus, autoritățile electorale vor depune toate eforturile pentru a asigura condiții de maximă securitate în vederea desfășurării alegerilor de astăzi, cu realizarea tuturor măsurilor recomandate de specialiști pentru combaterea răspândirii virusului, informează CEC.

Comisia Electorală Centrală cheamă societatea la „calm, toleranță și cooperare”.

Fluxul de știri
0