Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor: Situația din Republica Moldova - detalii

© Sputnik / Rodion ProcaNatalia Storceac
Natalia Storceac - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, în data de 15 martie, este marcată Ziua mondială a drepturilor consumatorilor. Consemnarea acestei zile scoate în evidență aspectele legate de serviciile de care beneficiază consumatorii din întreaga lume.
Ziua mondială a drepturilor consumatorilor: Situația din Republica Moldova - detalii

În Republica Moldova, rolul primordial în domeniul protecției drepturilor cetățenilor îi revine Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, care colaborează cu diverse agenții abilitate în acest domeniu, precum sunt Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătatea Publică, Agenția Națională Transport Auto, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ș.a..

Elena Murariu - Sputnik Moldova
Fiți cu ochii în patru atunci când achiziționați produse din piețele comerciale

Potrivit șefului adjunct în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Natalia Storceac, instituția pe care o reprezintă a fost reorganizată la finele anului 2017. Prin această organizare, agenției i s-au atribuit mai multe competențe: supravegherea pieței privind produsele nealimentare și conformitatea serviciilor, inclusiv turistice, protecția consumatorilor, domeniul metrologiei, supravegherea și controlul de stat în domeniul jocurilor de noroc, siguranța ocupațională și respectarea condițiilor de licențiere ale acestor domenii ș.a..

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Natalia Storceac, a menționat că agenția recepționează tot mai multe apeluri si plângeri de la consumatorii nemulțumiți, iar acest lucru demonstrează că oamenii conștientizează necesitatea aplicării legii și faptul că are cine să le apere drepturile.

"Cel mai des primim plângeri privind bunurile achiziționate sau clauzele abuzive cu care se confruntă consumatorii în contractele de creditare nebancară", a subliniat ea.

Totodată,  Natalia Storceac a menționat că în cadrul instituției pe care o reprezintă activează 28 de inspectori care efectuează controale inopinate și examinează petițiile. Salariul unui inspector nu este unul atractiv – cinci mii de lei, însă este un domeniu unde se pot acumula multe cunoștințe și experiență.

"Avem nevoie de ingineri, metrologi, persoane care cunosc domeniul financiar. Chiar dacă salariul nu este unul mare, acest domeniu îți oferă activități dinamice și însușirea multor lucruri noi", a conchis Storceac.

De menționat că  Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată în anul 1983 şi a devenit de atunci o ocazie importantă pentru aducerea la cunoştinţă publică a importanţei cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitate de consumatori.

Anual, pe 15 martie, în întreaga lume, au loc manifestări dedicate cunoaşterii şi protejării drepturilor consumatorilor. În acest an, în Republica Moldova, urmau să vină specialiști din Franța, România, Kazahstan și SUA, însă din cauza epidemiei de coronavirus evenimentul a fost anulat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0