Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ieftinirea carburanților: Mai vor șoferii majorarea prețului la călătoria cu microbuzul?

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaAlimentarea automobilelor cu carburanți
Alimentarea automobilelor cu carburanți - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă s-a micșorat prețul la carburanți, transportatorii nu renunță la ideea de subvenționare a transportului cu microbuzul din contul municipalităţii.

CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Transportatorii din Capitală nu mai insistă pe majorarea tarifului pentru călătoriile cu microbuzul, în schimb șoferii cer de la autorități subvenționarea transportului cu microbuzul din contul bugetului municipal. Transportatorii spun că acum sunt la etapa de discuți cu consilierii municipali, iar în curând ar trebui să fie lansate consultări publice la acest subiect. 

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
De ce au crescut tarifele la transportul interurban – explicația unui cunoscut economist

”Suntem în discuții cu consilierii. Așteptăm lansarea oficială a consultărilor publice. Ieri a fost adoptată o altă decizie, ca până în data de 31 martie să fie stabilit numărul de unități de transport de care are nevoie municipalitatea pe fiecare linie. Noi ne dorim să fie păstrat tariful de trei lei și subvenționarea din contul bugetului municipal a transportului cu microbuze”, a precizat președintele Asociaţiei transportatorilor, Oleg Alexa, pentru Sputnik Moldova.

Oleg Alexa a precizat că ieftinirea carburanților nu ar putea influența în niciun fel prețul călătoriei cu microbuzul sau cifra de subvenționare, în condițiile în care anterior prețul carburanților s-a majorat. 

”Noi putem să reevaluăm, să facem calcule. Dar nu cred că asta o să influențeze în vreun fel cifra de subvenționare”, a menționat Oleg Alexa pentru Sputnik Moldova.

Amintim că transportatorii care gestionează rutele de maxi-taxi de pe teritoriul municipiului Chişinău le-au solicitat anterior autorităţilor ajustarea tarifelor la călătoria cu acest mijloc de transport de pasageri. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar o mare parte din șoferi au protestat şi nu au ieşi la muncă.

Președintele Asociaţiei transportatorilor, Oleg Alexa, a declarat atunci că la adresa Primăriei Chişinău a fost expediat un demers în care sunt explicate toate solicitările şi motivele care au generat protestul.  

“Noi nu am cerut majorări imediate, noi am cerut ajustarea tarifelor. Or, în primul rând este vorba de iniţierea unor negocieri, unde să vedem cum procedăm: fie că majorăm preţurile de călătorie, fie că subvenţionăm acest mijloc de transport din contul municipalităţii, fie că scutim rutele de taxe locale sau altceva. Oricum, trebuie să întreprindem ceva”, a explicat Oleg Alexa.

După protest, primarul Capitalei s-a arătat indignat de faptul că șoferi cer mai mulți bani, dar în mijloacele de transport nu sunt condiții minime de călătorie. Și s-a declarat categoric împotriva majorării acestor tarife. 

Protest transportatori, 09 octombrie 2019  - Sputnik Moldova
Societate
Ce spune Igor Dodon despre majorarea tarifelor la transport în Chișinău

”O bună parte, mulţi din acei care prestează aceste servicii nu-şi onorează angajamentele. Transportul este de o calitate foarte proastă - este cu găuri, scaune reutilate, cu un nivel de securitate foarte jos. Nu s-a investit în aceste maşini, care arată deplorabil. Mi se pare incorect să vii să ceri, fără a propune ceva în loc”, primarul Capitalei. 

Deocamdată, autoritățile și transportatorii nu au ajuns la un numitor comun. Potrivit lui Oleg Alexa, urmează să fie discuții publice pe marginea subvenționării transportului cu microbuzul din contul bugetului municipal. Până va fi luată o decizie, microbuze circulă pe linie conform programului. 

Actualul tarif de trei lei pentru călătoria cu microbuzul a fost stabilit în anul 2006, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău.

Fluxul de știri
0