Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce au crescut tarifele la transportul interurban – explicația unui cunoscut economist

© Sputnik / Miroslav RotariОбщественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Abonare
Cum explică autoritățile majorarea tarifelor la serviciile de transport și ce crede despre aceasta economistul Alexandru Muravschi.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii a lăsat să se înțeleagă că tarifele la transportul public interurban au fost majorate de fapt chiar pentru binele pasagerilor. Deocamdată însă nu s-a prea schimbat nimic, în afară de prețuri desigur. Economistul Alexandru Muravschi a comentat această situație în studioul Sputnik Moldova.

”Evident, orice majorare a prețurilor, tarifelor provoacă nemulțumire. Nimănui nu-i place când cresc prețurile.  Însă dacă examinăm obiectiv situația, trebuie să constatăm că tarifele la transportul urban nu au mai fost majorate deja de șapte ani. În același timp, costurile serviciilor care sunt acordate organizațiilor de transport au crescut, la fel ca și prețurile pentru piesele de schimb”, a menționat Muravschi.

În opinia economistului, în condițiile în care totul se scumpește, este dificil să nu reacționezi, păstrând același nivel al prețurilor. De aceea, a venit momentul când costul călătoriilor a trebuit să fie majorat.

Protest transportatori - Sputnik Moldova
Cum explică Ministerul Economiei și Infrastructurii majorarea tarifelor pentru călătorie

Muravschi a amintit că, la mijlocul anilor 1990, practic a fost distrus sistemul energetic al țării din cauza că nimeni nu majora tarifele la gaz, apă și energie electrică, deși exista o necesitate obiectivă pentru aceasta.

”Prețurile la transport trebuiau majorate, indiferent de nivelul de confort al acestor călătorii. Însă aici intervine întrebarea firească: de ce nu ar folosi Guvernul și Ministerul Economiei această situație pentru a-i obliga pe transportatori să se îngrijească de bună seamă de confortul oamenilor, că doar nu transportă lemne”, a conchis expertul.

Anterior, Ministerul Economiei a explicat ce cerințe vor trebui să le îndeplinească operatorii de transport pentru a activa în condițiile noilor tarife.

Ce spune Igor Dodon despre majorarea tarifelor la transport în Chișinău>>>

Astfel, din 1 februarie și până în data de 1 octombrie 2020, în baza unui orar eșalonat, toate unitățile de transport trebuie să urmeze o evaluare pentru a stabili în ce categorie de confort se încadrează. Procedură va fi efectuată la stațiile de inspecție tehnică autorizate.

Unitățile de transport care nu se vor încadra în nicio categorie de confort vor fi excluse de la deservirea curselor regulate.

Fluxul de știri
0