Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fluxul ilicit de capital în comerțul extern: delapidări, spălare de bani, evaziune fiscală

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fluxul ilicit de capital în comerțul extern al Republicii Moldovei se ridică la 1,4 miliarde dolari anual. În clasamentul mondial privind capitalul ilicit, Moldova este pe locul 46 (304 de dolari pe cap de locuitor) este la același nivel cu statul insular Fiji.

CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Fluxul ilicit de capital în comerțul extern al Republicii Moldova se ridică la 1,4 miliarde de dolari anual. Acest fapt este scos în evidență de către economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă, care a analizat pe blogul său noul raport al Organizației Global Financial Integrity privind Fluxul Ilicit de Capital, publicat pe 3 martie anul curent, şi în baza căruia economistul a revizuit datele privind fluxul ilicit de capital în comerțul extern al Republicii Moldova.

Potrivit datelor analizate, în ultimii ani se atestă o ușoară creștere a fluxului ilicit de capital raportat la volumul comerțului extern, iar acest fapt obligă să fie reevaluate în creștere estimările anterioare.

© Photo : Veaceslav Ioniță Estimările lui Ioniță în baza datelor din Raport Global Financial Interity 2020, Trade-Related Ilicit Financial Flows in 135 developeng Cauntries 2008-2017.
Fluxul ilicit de capital în comerțul extern: delapidări, spălare de bani, evaziune fiscală - Sputnik Moldova
Estimările lui Ioniță în baza datelor din Raport Global Financial Interity 2020, Trade-Related Ilicit Financial Flows in 135 developeng Cauntries 2008-2017.

Fluxurile Ilegale de Capital se realizează prin patru scheme devenite clasice: subevaluarea importurilor, în scopul evaziunii fiscale; supraevaluarea importurilor, în scopul delapidării banilor publici și scoaterea lor ilicită din țară; subevaluarea exporturilor, în scopul evaziunii fiscale și scoaterii ilicite de capital din țară şi supraevaluarea exporturilor, în scopul introducerii în țară a banilor iliciți aflați peste hotarele țării.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Veste bună de la BNM: Creditele devin „mai ieftine” – ce rol a jucat coronavirusul
Jumătate din suma de 1,4 miliarde de dolari provine din importurile subevaluate, care reprezintă prima schemă, lucru care permite ca în Republica Moldova să intre de la 600 la 700 de milioane de dolari anual. Toți acești bani ajung în economia tenebră a țării. În 20 de ani suma se ridică, conform estimărilor noastre, la 7-8 miliarde de dolari. Acești bani ajung pentru plata salariilor în plic, mita pentru funcționarii publici, care se fac a nu observa anumite tranzacții.

În 2017, aparent Serviciul Vamal a încercat să diminueze fluxurile ilicite de bani (600 de milioane de dolari) prin majorarea valorii în vamă a mărfurilor, însă aici trebuie de menționat faptul că acești bani intrați ilicit în țară au fost investiți în bunuri și proprietăți, deținătorii cărora nu au o justificare legală de proveniență. „Estimăm că astfel de proprietăți cu statut dubios de proveniență a banilor se ridică la 5-7 miliarde de dolari”.

Valeriu Cosarciuc - Sputnik Moldova
Cosarciuc: Un miliard de lei pe an - cum sunt utilizate subvențiile în agricultură
A doua schemă, constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual prin această schemă sunt scoși din țară între 350 – 400 de milioane de dolari. Acești bani pleacă și se opresc în paradisul fiscal. O parte din bani vin în țară sub formă de „investiții străine” din paradisurile fiscale. În această schemă, participă activ și companiile de stat și că în acest caz este vorba nu doar de evaziune fiscală, dar și de delapidarea banului public. De regulă în aceste scheme sunt implicate firme căpușă din zonele off-shore, care umflă prețul și astfel sunt sustrași ilegal banii din țară.

„Dacă un bun costă 1 milion de dolari și este cumpărat de o firmă dintr-un paradis fiscal, în Republica Moldova el poate ajunge să coste și 3 milioane e dolari. Diferența de bani rămâne pe conturile companii din paradisul fiscal.

Totodată, prin achiziții la prețuri exagerate companiile de stat și cele reglementate în 10 ani de zile au scos din țară cel puțin 3,2 miliarde de dolari. Aceștia sunt banii noștri, care prin diverse scheme au fost delapidați și scoși din țară.

© Photo : Veaceslav Ioniță Raport Global Financial Interity 2020, Trade-Related Ilicit Financial Flows in 135 developeng Cauntries 2008-2017
Fluxul ilicit de capital în comerțul extern: delapidări, spălare de bani, evaziune fiscală - Sputnik Moldova
Raport Global Financial Interity 2020, Trade-Related Ilicit Financial Flows in 135 developeng Cauntries 2008-2017

A treia schemă prin care ies din țară 170 - 200 de milioane de dolari este pusă în aplicare prin prețurile reduse la exporturi. Prin acest mecanism banii ajung pe conturile firmei off-shore. De exemplu, o companie din Republica Moldova are un bun de 10 milioane de dolari și-l vinde unei companii off-shore cu 5 milioane de dolari, care îl vinde altei companii cu 10 milioane de dolari, iar diferența rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal.

Виорел Гырбу - Sputnik Moldova
Fără Europa Centrală și de Est în topul celor mai valoroase mărci comerciale pe glob
O schemă similară este realizată prin exporturile la suprapreț prin care anual în Republica Moldova intră 80-100 milioane de dolari. De regulă, în această schemă sunt utilizate companiile agricole a căror valoare a producției este greu de estimat.

De obicei, schema este folosită pentru aducerea capitalului ilicit în țară. Marfa se vinde la un preț supra exagerat unei companii off-shore. Aceasta ulterior, la preț normal, vinde marfa unui cumpărător real. Iar supra suma plătită nu este altceva decât mecanismul de a aduce „legal” prin tranzacții de vânzare-cumpărare banii din off-shore. Acești bani pot proveni atât de la „otkaturi” (comision ilegal, șpagă – nota Sputnik) pentru anumite servicii, cât și de la supraprețurile plătite de întreprinderile de stat pentru anumite mărfuri de import. Tot prin această schemă pot fi introduși aparent legal banii din exterior destinați finanțării diverselor partide politice.

Mere din livada fermierului Nicolae Pascal - Sputnik Moldova
Moldova: Record istoric la venituri obținute din exportul fructelor în Rusia
În concluzie, putem afirma că banii proveniți din corupție intră nestingherit în țară și sunt folosiți pentru diverse achiziții și finanțarea partidelor politice.

Autoritățile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul fluxului ilicit de capital, care vulnerabilizează economia noastră și compromite încasările în Bugetul Public Național. Totodată, este necesar elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal, care în prezent fie sunt sub formă de bunuri și proprietăți cu statut incert în interiorul țării, fie stau în paradisurile fiscale.

© Photo : Veaceslav IonițăFluxul ilegal de Capital pe cap de locuitor, dolari (media 10 ani)
Fluxul ilicit de capital în comerțul extern: delapidări, spălare de bani, evaziune fiscală - Sputnik Moldova
Fluxul ilegal de Capital pe cap de locuitor, dolari (media 10 ani)

În clasamentul mondial privind capitalul ilicit, Republica Moldova este pe locul 46 (304 de dolari pe cap de locuitor) este la același nivel cu statul insular Fiji și cel din Africa Togo. În fruntea clasamentului este Bahamas. În regiune, Federația Rusă se află pe locul 18 cu 727 de dolari pe cap de locuitor, Ucraina pe locul 53 (259 de dolari pe cap de locuitor), iar România – locul 72 (177 de dolari pe cap de locuitor).

Fluxul de știri
0