Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună de la BNM: Creditele devin „mai ieftine” – ce rol a jucat coronavirusul

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Răspândirea coronavirusului temperează creșterea inflației pe plan mondial, de rând cu alte tendințe dezinflaționiste prognozate anterior pentru 2020. Ca urmare, Banca Națională a redus rata de bază, iar băncile vor fi în măsură să scadă dobânzile.

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează miercuri, 4 martie, că a diminuat rata de bază cu un punct procentual – de la 5,5% până la 4,5% anual. Decizia a fost luată prin votul unanim al Comitetului executiv al BNM.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Cât de stabile sunt băncile din Moldova, de câți bani dispun și cum acordă credite

De asemenea, Banca Națională a diminuat cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight - până la 7,5 la sută și, respectiv, 1,5 la sută anual.

Diminuarea a fost decisă din considerentul că se confirmă tendințele dezinflaționiste prognozate de BNM în raportul asupra inflației din ianuarie 2020.

În plus, la nivel global, „răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaționiste asupra nivelului prețurilor de consum”, potrivit BNM.

Menționăm că orice reducere a ratei de bază atrage după sine reducerea dobânzilor la creditele acordate de bănci.

BNM menționează că „decizia de relaxare a politicii monetare este orientată spre susținerea cererii agregate care, în limitele mecanismului de transmisie, se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare”.

Notăm că, la această etapă, băncile din Republica Moldova ar trebui să fie foarte interesate să acorde credite, pentru că dispun de un volum înalt de lichidități. Dobânzile mai mici ar însemna mai multe contracte de împrumut.

„Băncile sunt pline cu lichidități, dar banii nu lucrează, nu fac alți bani”, a declarant expertul economic Alexandru Muravshi, fost vicepremier, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la centrul de presă Sputnik Moldova.

Actualmente, băncile sunt „supraîncărcate cu lichidități”, însă nu luptă să câștige clienți capabili să ia credite, cum ar fi firesc, dar contează pe banii ce le vin de pe urma contractelor încheiate cu statul, cum ar fi „Prima Casă”, a explicat Alexandru Muravschi.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Inflația în ianuarie 2020: Iată ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Potrivit expertului, sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova este acum stabil și nu provoacă îngrijorări.

Sputnik a scris anterior că, în 2019, portofoliul de credite a atins cel mai mare nivel din întreaga istorie de creditare a Republicii Moldova, ajungând la 37 de miliarde de lei.  În 2020, tendința de creștere nu mai este la fel de impresionantă. În luna ianuarie , băncile comerciale au acordat credite noi în valoare totală de 2,2 miliarde de lei, în creștere cu 5,5% față de luna ianuarie a anului 2019.

Pe 11 decembrie 2019, BNM a redus rata de bază cu două puncte procentuale – de la 7,7 până la 5,5%. De asemenea, banca centrală a redus atunci cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – de la 10,5% până la 8,5%, și, respectiv, de la 4,5% până 2,5% anual.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată anuală a inflației de cel mult 6,8% în primul trimestru al anului 2020.

Ulterior, rata inflației „se va diminua continuu până la începutul anului 2021”, când va ajunge la un nivel minim de 3%, potrivit raportului prezentat de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, pe 5 februarie.

Rata anuală a inflației a constituit 6,85% în ianuarie 2020.

Fluxul de știri
0