Fostul Ministru al Agriculturii, a declarat în studioul Sputnik Moldova că ministerul de resort și AIPA fac evaluări cu privire la eficiența utilizării subvențiilor în agricultură. Iar aceste evaluări nu sunt pozitive, din considerentul că politicile care sunt promovate de minister nu au în vedere direcționarea acestora spre dezvoltarea produselor finite cu valoare adăugată.
„În ultimii ani, mulți bani au fost direcționați pentru dezvoltarea sectorului fitosanitar și asta este bine, doar că acest sector exportă materie primă. În Moldova nu sunt create întreprinderi de procesare, de aceea nu avem o utilizare eficientă a banilor în agricultură. Vă dau un exemplu, Moldova exportă cereale de 200 de milioane de dolari, iar dacă am fi procesat produsele cerealiere pe loc, exporturile ar crește la 500 milioane de dolari”, a explicat președintele Federației Naționale a Fermierilor.
Federația, mai spune Valeriu Cosarciuc, este de părere că statul ar trebui să direcționeze investițiile spre crearea infrastructurii de susținere a întreprinderilor mici în localitățile rurale, acolo unde este materie primă, pentru ca ea să fie procesată în vederea obținerii produselor diversificate pentru piața internă. O altă prioritate, pentru autorități, ar fi alocarea cel puțin 3% din bugetul de stat pentru susținerea agriculturii, iar asta ar însemna că dacă această normă va fi aplicată din 2021, fondul de subvenționare pentru agricultura ar constitui peste 1 miliard 500 de milioane de lei.
”În momentul de față, Moldova importă produse alimentare în valoare de 1 miliard de dolari. Totodată, exportăm tot de 1 miliard de dolari, doar că importurile ne costă mai scump pentru că aducem în țară produse cu valoare adăugată, dar exportăm materie primă”, a precizat Valeriu Cosarciuc.
Potrivit Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, fondul de subvenționare în agricultură este estimat la 1 miliard de lei.