Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piața ”volatilă” din Moldova: Ce se va întâmpla cu prețurile după ieftinirea petrolului

© AFP 2024 / FREDERIC J. BROWNАЗС
АЗС - Sputnik Moldova
Abonare
Piața produselor petroliere din Moldova este lipsită de sens și necruțătoare. Căderea prețului la petrol în lume ar putea duce pe termen scurt la o creștere a prețului la combustibil.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik, Alexandr Suru. Piața produselor petroliere din Moldova și-a format propriile tradiții, care pot avea un impact chiar mai mare asupra costului final al combustibilului, decât tendințele de pe piața globală. Sputnik Moldova a aflat ce spun experții despre tendințele globale de pe piața petrolului și la ce ar trebui să ne așteptăm și noi.

Автозаправка - Sputnik Moldova
Negocieri eșuate: Prețurile la petrol s-au prăbușit

Potrivit economistului Galina Șelari, oscilația prețurilor la carburanți va afecta cu siguranță economia rusă și, de exemplu, pe cea americană. Cu toate acestea, este puțin probabil ca schimbările din economia SUA să afecteze Moldova, dar situația este oarecum diferită în cazul economiei ruse.

”Scăderea puterii de cumpărare pe piața rusă, desigur, după un anumit interval de timp, va afecta economia noastră. Mai ales ținând cont de specificul exporturilor pe care îl avem", a spus Șelari.

Ea a subliniat că situația pe piața carburanților va afecta indirect starea economiei moldovenești. Potrivit lui Șelari, situația este încă imprevizibilă.

"Turbulențele de pe piața petrolului, pe de o parte, și starea comerțului mondial afectat de coronavirus, pe de altă parte, ne va afecta după ceva timp. Trebuie să avem un fel de plan de acțiune, sper că Guvernul se gândește la asta", a declarat Șelari.

De asemnea, ea a subliniat că moldovenii ar putea ca nici măcar să nu simtă tendința globală de scădere a prețurilor petrolului și că totul va depinde de comportamentul jucătorilor de pe piața moldovenească.

”Tradițiile pieței noastre interne pot fi reduse la următoarea teză: nu contează cu ce preț va fi cumpărat combustibilul mâine, acesta va fi vândut la prețul inițial de achiziție” a precizat Șelari. 

Înțelegere de cartel

Un alt aspect a fost scos în evidențiat de expertul economic Mihail Poisic. Acesta a declarat pentru Sputnik Moldova că pe piața combustibilului din Moldova, pentru o perioadă lungă de timp, a existat o înțelegere de cartel.

"Furnizorii noștri de produse petroliere au recurs la o înțelegere de cartel. Mai mult, situația a fost de o asemenea natură că atunci când prețurile la petrol pe plan global scădeau, pe piața internă nu se întâmpla nicio schimbare. Ei explicau acest lucru prin faptul că existau stocuri destul de mari. Însă atunci când prețurile pe piața internațională au crescut, prețurile de pe piața noastră au explodat chiar a doua zi", a declarat Poisik.

El a adăugat că din acest motiv s-a decis ca Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei să înceapă să controleze prețurile la carburanți.

Russia Arctic Forum - Sputnik Moldova
Ce a declarat Putin despre prețurile mondiale la petrol

Luni, pe fondul prăbușirii acordului OPEC+, prețul petrolului Brent a scăzut cu o treime, ajungând până la 31,43 dolari pentru un baril. Ulterior, pe piața valutară internațională, cursul dolarului a crescut până la 72 de ruble în Rusia, iar un euro până la 82.

Mass-media din întreaga lume au resimțit prăbușirea bruscă a prețurilor la petrolul și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele consecințe economice.

Wall Street Journal scrie că prețurile petrolului au atins valori minime record. Ultima dată când au atins un nivel atât de scăzut în 2016.

La rândul său, New York Times informează că prețul petrolului s-a prăbușit cu mai mult de 20% - aceasta este cea mai puternică scădere „cel puțin din 1991”.

Ziarul britanic Times scrie că Arabia Saudită a pornit un „război” împotriva Rusiei în industria petrolieră. Un analist a numit-o „echivalentul declarării războiului pe piața petrolului”. După cum avertizează Financial Times, războiul petrolului va fi, de asemenea, periculos pentru piața de obligațiuni americane. Vorbind despre efectele scăderii prețului petrolului, un expert a declarat că „luni va fi vărsat sânge pe piață”. Un angajat al Rapidan Energy Group a spus că „acesta este doar începutul” unei scăderi puternice a prețurilor.

O perioadă mai lungă de timp în care se vor păstra prețurile mici la petrol va fi exercitată o presiune financiară asupra companiilor petroliere americane, puternic îndatorate. Cu toate acestea, țările dependente de petrol, cum ar fi Nigeria, Angola și Brazilia, ar putea fi afectate de o încetinire economică semnificativă.

Fluxul de știri
0