Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol, la hotar, un autocar cu persoane cu simptome de coronavirus: Declarația lui Chicu

© Sputnik / Miroslav Rotariтаможня Скулень
таможня Скулень - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Chicu afirmă că probabilitatea apariției la noi a unor cazuri noi de coronavirus este foarte mare. Acum, la un punct terestru de trecere a frontierei, este blocat și un autobuz cu pasageri din Italia, în care se află persoane cu simptome caracteristice bolii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. După ședința de astăzi dimineața dimineață a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la care a fost abordată situația privind coronavirusul COVID-19, la care a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, acesta a venit cu un șir de concluzii pe Facebook.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Premierul Chicu a oferit primele informații despre bolnava cu coronavirus – Ce șanse are
Una dintre acestea se referă la situația pacientei care a venit ieri din Italia cu coronavirus, despre care premierul spune că medicii nu au "o prognoză prea optimistă".

"Cazul de ieri, al pacientei care a revenit din Italia, este un exemplu evident de lipsă elementară de responsabilitate. Doamna a fugit din instituția medicală în care era internată în Italia, au urcat în avion și a expus riscului mai mulți oameni. Medicii noștri se luptă pentru viața ei, dar prognoza nu este una prea optimistă, deoarece are mai multe boli cronice, inclusiv diabet zaharat, hipertensiune, obezitate", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că persoanele care au călătorit împreună cu bolnava de coronavirus  în avionul care a venit din Milano, Italia, se află în zona de risc (conform normativelor OMS), sunt identificate și somate să stea în carantină în următoarele 14 zile. Medicii și polițiștii vor asigura respectarea acestui regim. Persoanele respective nu pot părăsi țara în această perioadă, a spus premierul Ion Chicu.

Una escuela  - Sputnik Moldova
Coronavirus în Moldova: Popovici, despre prelungirea vacanței elevilor - este prematur
Șeful Executivului a anunțat că autoritățile au discutat despre oportunitatea prelungirii vacanței școlare și chiar a anulării mai multor evenimente cu participarea masivă a oamenilor, cum ar fi concertele din cadrul Festivaluljui ”Mărțisor”. El a spus că, în opinia reprezentantului OMS și specialiștilor ANSP, o asemenea măsură la această etapă este prematură. Nu este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății nici restricționarea rutelor aeriene din Italia.

"Suntem îngrijorați de nivelul scăzut de responsabilitate al mai multor persoane, care revin în țară și nu respectă recomandările/cerințele autorităților. Mai mulți cetățeni din diasporă introduc premeditat date eronate în fișele epidemiologice, pe care le completează la intrarea în țară. Adrese greșite, numere de telefoane inexistente. Fac apel către toți să manifeste responsabilitate maximală", a mai spus premierul.

Fluxul de știri
0