Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coronavirus în Moldova: Popovici, despre prelungirea vacanței elevilor - este prematur

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Accesați arhiva multimediaUna escuela
Una escuela  - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au emis cod portocaliu de alerta naționala privind Covid -19. Iată ce spun autoritățile despre necesitatea prelungirii vacanței copiilor.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Autoritățile au instituit cod portocaliu de alerta naționala privind Covid -19, în legătură cu înregistrarea primului caz de coronavirus în Moldova. În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică s-a pus în discuție prelungirea vacanței elevilor.

Directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, declară că o decizie în acest sens trebuie luată prin prisma riscurile existente.

”Există două riscuri. Primul este legat direct de coronavirus. Este singurul caz și este unul de import și poate că ar fi prematură să aplicăm aceste restricții. Dar, noi deja de 5 săptămâni suntem în creștere la capitolul infecții respiratorii acute. Am avut două instituții care și-au suspendat activitatea - una în raionul Telenești, alta în UTA Găgăuzia. Pornind de la acest risc, atunci ar fi rezonabil ca să prelungim perioada de vacanță”, a declarat Furtună.

Șeful ASP a mai subliniat că părinții trebuie să-și supravegheze copii, în caz contrar măsura restrictivă de prelungire a vacanței nu va avea efectul scontat.

Ministrul Educației, Corneliu Popovici, a precizat că situația din școli este monitorizată cu strictețe, pe parcursul deja a două luni de zile. Referindu-se la prelungirea vacanței, ministrul a precizat că este prematur pentru a impune asemena restricții.

”Cred eu că în prezent este prematur de a lua o astfel de decizie. Dar monitorizăm situația și în orice moment vom fi gata să luăm o astfel de decizie”, a subliniat Popovici.

Totodată, autoritățile au venit cu un îndemn pentru părinți ca să alerteze imediat medicul de familie în cazul în care copii manifestă simptome de gripă 

”Copii care manifestă semne clinice de viroze respiratorii acute compatibile cu gripa, compatibilă și cu infecția cauzată de noul tip de coronavirus să autoizoleze copilul la domiciliu și să nu-l ducă la instituția de învățământ. Să evite manifestările publice cu aglomerații de oameni. Să solicite asistența medicală primară la domiciliu. Doar astfel noi vom putea controla cu adevărat situația epidemiologică”, a precizat Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

De asemenea, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze din surse oficiale despre situația privind coronavirusul și a îndemnat populația să reacționeze liniștit, fără panică și să nu ascundă cazurile.

”Contează cât de solidar vom reacționa în contextul prevenirii răspândirii infecției pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Dumbrăveanu.

Reprezentantul OMS a declarat că infecția cu coronavirus este mai puțin contagioasă în comparație cu gripa sezonieră, însă gradul de afectare este mult mai înalt.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Premierul Chicu a oferit primele informații despre bolnava cu coronavirus – Ce șanse are
Sâmbătă, Ministerul Sănătății a venit cu unele precizări pe referindu-se la informația apărută în presă, privind infectarea prin Coronavirus de tip nou, a unei persoane care a zburat cu o cursă aeriană din Chișinău, spre Moscova și a anunțat că Punctul Focal Național nu a fost informat oficial de către autoritățile din Rusia, despre acest lucru, însă prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Misiunilor Diplomatice, a fost făcută o solicitare pentru a avea un răspuns oficial.

Anterior, când s-a convocat ședința Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică a fost anunțat cod galben de alertă la nivel național de pericol de infectare cu coronavirus, după izbucnirea unui focar în nordul Italiei. Totodată, atunci a fost efectuat un schimb de opinii privind modul de punere în aplicare a recomandărilor formulate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Fluxul de știri
0