În Republica Moldova nu este ușor să fii cercetător și adesea îndeplinești această misiune din plăcere și pasiune, chiar dacă remunerarea nu este întotdeauna atractivă. Lipsa unor politici de motivare, salariile mici și baza tehnico-materială insuficientă și învechită îi determină pe cercetători să părăsească acest domeniu. Acest lucru îl declară chiar cercetătorii din țara noastră, care afirmă că în mare parte activează în domeniu din plăcerea de a-i împărtăși societății cunoștințele lor.
Printre puținii cercetători din Moldova se enumeră și Alina Trofim - una dintre cele mai ambițioase și creative femei din domeniul științific. Cercetătoarea recunoaște că acest domeniu presupune o muncă asiduă și nu este deloc ușor să se afirme printre colegii săi, care în mare parte sunt bărbați.
"Cred că bărbații își construiesc mai ușor o carieră. Motivul este că femeia are mai multe griji: educația copiilor, treburi casnice ș.a.", a menționat ea.
Alina Trofim recunoaște că există o concurență între bărbați și femei în știință, însă atâta timp cât nu depășește unele limite, aceasta este chiar binevenită.
"Concurență sănătoasă te mobilizează cumva să faci și mai multe lucruri frumoase. Lucrând în acest domeniu, nu fac comparație între bărbat sau femeie. Fiecare are competențele și ideile sale", a subliniat cercetătoarea.
De menționat că Alina Trofim este biolog, cercetător științific, doctor în științe și a fost premiată pentru diversele experimente în urma cărora a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei. La cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate "INFOINVENT 2019", Alina Trofim s-a învrednicit cu premiul AGEPI "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator", la nivel național, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei.