Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon despre coaliția PSRM-PDM: Oamenii trebuie să cunoască ce facem mai departe

© Photo : Facebook / Igor DodonPreședintele Dodon a promulgat Legea Bugetului
Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a oferit mai multe detalii despre discuțiile privind formarea unei eventuale coaliții dintre PSRM și PDM.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Președintele țării Igor Dodon a comentat situația pe marginea discuțiilor anunțate privind crearea unei alianțe dintre PSRM și PDM.

”Oamenii trebuie să cunoască ce facem mai departe, nu putem să îi ținem în incertitudine - facem coaliție oficială sau mergem la anticipate. De aceea Consiliul Republican al PSRM a dat undă verde pentru discutarea unei coaliții cu PD. Haideți să vedem dacă ne înțelegem, dacă putem semna un acord”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele a spus că o singură întrebare pentru toate forțele politice care fac declarații că vor alegeri parlamentare anticipate: ”Voi sunteți siguri că vreți anticipate?”.

 

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
PDM negociază cu PSRM intrarea la guvernare a democraților
Anterior, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, întrunit în cadrul Consiliului republican, au constatat că Guvernul actual și-a îndeplinit obiectivele pe termen scurt stabilite la învestirea lui, a reușit să evite criza politică și socială declanșată în noiembrie anul trecut de Blocul ACUM, după ce a părăsit guvernarea și coaliția.

De asemenea, echipa guvernamentală și-a îndeplinit angajamentele convenite cu partenerii internaționali, dovadă și finalizarea cu succes a programului cu FMI. Iar cel mai important este că au fost inițiate sau relansate programe sociale care au adus și vor aduce în acest an beneficii directe cetățenilor. Toate aceste lucruri au fost reușite în contextul dificil în care a activat Guvernul, fără o majoritate politică în Parlament, dar cu o susținere tehnică bazată pe condiționalități, care au fost și acestea respectate.

Trei posibile scenarii: guvern fără suport politic, parteneriat politic PDM-PSRM și alegeri parlamentare anticipate

În aceste condiții, Consiliul Republican al PSRM a analizat cele trei posibile scenarii rămase: 1) menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil; 2) parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă; 3) alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Președintele PDM, Pavel Filip, despre o alianță cu PSRM - Sputnik Moldova
Video
PDM se vrea la guvernare: Înainte sau după alegerile prezidențiale – Iată ce spune Filip

Dintre aceste trei scenarii, socialiștii înclină spre un parteneriat politic cu democrații, deși spun că sunt deschiși dialogului cu toate forțele politice.

"În urma dezbaterilor care au avut loc, fruntașii PSRM au decis că alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate, deoarece nu rezolvă situația politică și ar aduce numai pagube pentru cetățeni. Chiar dacă pentru PSRM alegerile anticipate ar putea reprezenta o oportunitate politică foarte bună, socialiștii spun că decizia lor trebuie să vizeze, în primul rând, interesul cetățenilor și al țării. Ca urmare, conducerea partidului a primit mandatul de a purta negocieri și a încheia parteneriate politice pentru asigurarea unei guvernări stabile, care să-și poată îndeplini cu maximă eficiență programul de activitate până în 2023. Doar cu o guvernare stabilă vom reuși să implementăm proiecte sociale, care să aducă beneficii majore cetățenilor", afirmă socialiștii în comunicatul lor de presă.

"La baza unei posibile viitoare alianțe politice va sta același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM, un document agreat de societate și de partenerii internaționali. În cazul în care semnarea unui acord politic de formare a majorității parlamentare nu va fi posibil, partidele, care nu vor accepta dialogul sau vor bloca activitatea Guvernului Chicu, să-și asume în fața cetățenilor declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta este încă o dovadă că socialiștii susțin mai departe implementarea angajamentelor convenite în iunie 2019", mai precizează fruntașii PSRM.

Pe pagina sa de Facebook, președintele Igor Dodon a salutat decizia adoptată de Consiliul Republican al PSRM privind inițierea dialogului politic în Parlament pentru a asigura stabilitatea politică și o guvernare eficientă pe termen lung. Șeful statului a menționat că va sprijini orice coaliție care va avea drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor.

Fluxul de știri
0