Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PDM negociază cu PSRM intrarea la guvernare a democraților

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Partidul Democrat din Moldova negociază cu Partidul Socialiștilor din Moldova Intrarea la guvernare.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a convocat astăzi Consiliul Republican pentru a discuta strategia politică și acțiunile pentru perioada următoare. În acest context a fost analizată activitatea partidului în Parlament și Guvern, modul în care poate fi eficientizată aceasta, dar și modalitatea prin care poate fi întărit suportul politic acordat echipei guvernamentale.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Motivul pentru care PD ezită să constituie o majoritate parlamentară cu PSRM
Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, fruntașii acestui partid au constatat faptul că Guvernul actual și-a îndeplinit obiectivele pe termen scurt stabilite la învestirea lui, a reușit să evite criza politică și socială declanșată în noiembrie anul trecut de Blocul ACUM, după ce a părăsit guvernarea și coaliția. De asemenea, echipa guvernamentală și-a îndeplinit angajamentele convenite cu partenerii internaționali, dovadă și finalizarea cu succes a programului cu FMI. Iar cel mai important este că au fost inițiate sau relansate programe sociale care au adus și vor aduce în acest an beneficii directe cetățenilor. Toate aceste lucruri au fost reușite în contextul dificil în care a activat Guvernul, fără o majoritate politică în Parlament, dar cu o susținere tehnică bazată pe condiționalități, care au fost și acestea respectate.

Представители Демпартии во время заявлений для прессы после консультаций с президентом Игорем Додоном - Sputnik Moldova
Politică
Încă un deputat PDM părăsește formațiunea lui Filip: Cu lacrimi în ochi pleacă la Candu
PSRM regretă faptul că foștii parteneri politici din Blocul ACUM nu au răspuns la nenumăratele apeluri de a reveni la dialog și a găsi împreună consensul, care să aducă stabilitatea politică necesară, preferând, în locul dialogului, să insiste pe organizarea de alegeri anticipate, care ne-ar aduce oricum din nou la masa negocierilor, însă cu niște costuri enorme pentru cetățeni și țară. Le-am lăsat suficient timp foștilor colegi de alianță din PAS și PPDA pentru a se clarifica pe intern, pentru a depăși anumite neînțelegeri, care au dus la destrămarea coaliției. Astăzi suntem în situația să constatăm faptul că opțiunea fermă a Blocului ACUM a rămas organizarea alegerilor anticipate, nu se dorește revenirea la guvernare pentru a continua lucrurile bune începute împreună.

Trei posibile scenarii: guvern fără suport politic, parteneriat politic PDM-PSRM și alegeri parlamentare anticipate  

În aceste condiții, Consiliul Republican al PSRM a analizat cele trei posibile scenarii rămase: 1) menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil; 2) parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă; 3) alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Dintre aceste trei scenarii, socialiștii înclină spre un parteneriat politic cu democrații, deși spun că sunt deschiși dialogului cu toate forțele politice.

Владимир Воронин - Sputnik Moldova
Politică
Diacov confirmă că PDM a plătit pentru cei 14 deputați de la PCRM: Reacția lui Voronin
"În urma dezbaterilor care au avut loc, fruntașii PSRM au decis că alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate, deoarece nu rezolvă situația politică și ar aduce numai pagube pentru cetățeni. Chiar dacă pentru PSRM alegerile anticipate ar putea reprezenta o oportunitate politică foarte bună, socialiștii spun că decizia lor trebuie să vizeze, în primul rând, interesul cetățenilor și al țării. Ca urmare, conducerea partidului a primit mandatul de a purta negocieri și a încheia parteneriate politice pentru asigurarea unei guvernări stabile, care să-și poată îndeplini cu maximă eficiență programul de activitate până în 2023. Doar cu o guvernare stabilă vom reuși să implementăm proiecte sociale, care să aducă beneficii majore cetățenilor", afirmă socialiștii în comunicatul lor de presă.

"La baza unei posibile viitoare alianțe politice va sta același acord politic semnat de PSRM cu Blocul ACUM, un document agreat de societate și de partenerii internaționali. În cazul în care semnarea unui acord politic de formare a majorității parlamentare nu va fi posibil, partidele, care nu vor accepta dialogul sau vor bloca activitatea Guvernului Chicu, să-și asume în fața cetățenilor declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceasta este încă o dovadă că socialiștii susțin mai departe implementarea angajamentelor convenite în iunie 2019", mai precizează fruntașii PSRM.

Surse din PDM confirmă

Surse din cadrul Partidului Democrat au confirmat pentru Sputnik Moldova că această formațiune este gata să intre la guvernare împreună cu PSRM. Liderii PDM se întrunesc astăzi la ședința Consiliului politic pentru a discuta acest subiect.

Fluxul de știri
0