Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Ceban insistă: Cele 100 de autobuze din Belarus trebuie să ajungă la Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariAutobuze noi
Autobuze noi - Sputnik Moldova
Abonare
Intenția Primăriei Chișinău de a procura 100 de autobuze noi, dar și alte proiecte lansate de municipalitate au fost prezentate astăzi premierului Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Problema transportului din capitală trebuie soluționată în regim de urgență. Declarația îi aparține primarului general al Chișinăului, Ion Ceban, și a fost făcută în cadrul întrevederii de astăzi cu prim-ministrul Ion Chicu. În context, edilul șef a vorbit de intenția Primăriei de a asambla la Chișinău 50 de troleibuze noi și despre amenajarea a 10 mii de locuri de parcare pentru automobile.

Stare autobuz, Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Autobuze noi pe străzile Capitalei: Când vor apărea

Totodată, Ceban la informat pe Chicu despre necesitatea procurării până la sfârșitul anului, a 100 de autobuze din Belarus.

Intențiile și propunerile primarului Chișinăului sunt taxate dur de consilierii municipali ai Platformei DA. Într-un comunicat de presă, aceștia spun că „actualul edil nu numai că îşi ignoră total propriile promisiuni, ci sfidează cu neruşinare orice idee de progres în beneficiul oamenilor”.

Potrivit consilierilor PPDA, care nu au susținut proiectul de decizie înaintat de Ion Ceban cu privire la „asamblarea autobuzelor pentru municipiul Chișinău”, toate demersurile privind achiziționarea autobuzelor au fost făcute total netransparent și nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru organizarea licitaţiilor publice.

În replică, primarul Chișinăului spune că declarațiile consilierilor PPDA sunt false și că pachetul cu toate datele au fost prezentate tuturor consilierilor.

„Noi poate ne-am dori ceva mult mai mult, dar acestea sunt posibilitățile noastre. Eu propun ca acești consilieri să ceară o simplă analiză de la acele firme invocate de ei care ar fi mai bune și mai calitative să vadă cât ar costa un autobuz. Respectiv noi, analizând minuțios, am ajuns la concluzia că acest tip de autobuz este o combinație potrivită între preț și calitate, dar și din bugetul pe care ni-l propunem și îl avem”, a declarat Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

Автобус - Sputnik Moldova
Societate
Ce se întâmplă în 2020 cu autobuzele care nu asigură confortul: Decizia autorităților

Totodată, Ceban spune că cei de la PPDA susțin „persoanele cu microbuzele, pe acei care șantajează prin faptul că fac lobby prin comisii să li se ofere subvenții în valoare de 70 de milioane de lei. Ceea ce ar însemna 44% din suma cu care noi preconizăm să cumpărăm autobuzele”.

Mai mult. Primarul este de părere că PPDA susține și agenții economici care își desfășoară activitățile în pasajele subterane, care dețin ilegal magazine în aceste locații și nu-și îndeplinesc obligațiunile financiare.

Amintim, Ion Ceban a venit cu propunerea ca municipalitatea să achiziționeze 100 de autobuze din Republica Belarus. Acestea urmează a fi asamblate la Chișinău pe platforma parcului municipal de autobuze.

Primele autobuze ar putea ajunge la Chișinău în luna iunie, asta dacă propunerea de procurare va fi aprobată de Consiliul municipal Chișinău.

Fluxul de știri
0