Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă în 2020 cu autobuzele care nu asigură confortul: Decizia autorităților

© Sputnik / Miroslav RotariАвтобус
Автобус - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai discutat subiect în societate la acest început de an este majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane. Din februarie biletele se vor scumpi și mai mult pentru călătoriile cu autobuze mai confortabile.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Toate autobuzele de pasageri de pe traseele raionale și interraionale vor fi clasificate pe categorii de confort până la 1 octombrie 2020. Un ordin al Ministerului Economiei și Infrastructurii cu privire la aprobarea condițiilor minime de clasificare pe categorii de confort a autobuzelor/autocarelor în vederea includerii acestora în programele de transport rutier raional și interraional a fost publicat pe 31 decembrie 2019 în Monitorul Oficial.

Iulian Postică - Sputnik Moldova
Tarife noi la transportarea pasagerilor: Condițiile stabilite de autorități - Detalii

Potrivit ordinului, autobuzele/autocarele înregistrate în Registrul operatorilor de transport rutier, ținut de Agenţia Naţională Transport Auto, clasificarea pe categorii de confort se va realiza în baza unui grafic, începând cu data de 1 februarie până la data de 1 octombrie.

Potrivit documentului, din 1 aprilie, fiecare operator ar trebui să asigure clasificarea unei treimi din flota sa de autobuze, iar până la 1 iunie - cel puțin 2/3. Nerespectarea termenelor va duce la excluderea autobuzelor/autocarelor respective de la deservirea serviciilor raionale și interraionale de transportare a pasagerilor.

Operatorii de transport sunt obligați să trimită la ANTA programele individuale de clasificare în funcție de categoriile de confort până la 1 februarie 2020.

Doar vehiculele în stare tehnică bună sunt admise la inspecție, pe baza unor criterii precum aspectul exterior și interior.

Anatol Usatîi - Sputnik Moldova
În ajun de grevă: Ministrul Economiei, despre majorarea tarifului pentru transport

Pentru moment se vorbește de două categorii de confort în autobuz. Autobuzele de categoria 1, superioară, trebuie să aibă o distanță între scaune de cel puțin 65 de centimetri, înălțimea spătarului trebuie să fie mai mică de 52 de centimetri, iar scaunele trebuie să fie echipate cu cotiere. Un autobuz din această clasă ar trebui să aibă protecție solară, aer condiționat, un dispozitiv de încălzire și un portbagaj separat. Fiecare pasager trebuie să fie dotat cu iluminat interior.

A doua categorie include acele autobuze care nu îndeplinesc criteriile menționate.

Clasificarea autobuzelor va fi efectuată de experți ai stațiilor de inspecție tehnică pentru vehiculele rutiere. Certificatul de clasificare este eliberat numai pentru autobuzele care îndeplinesc cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Acest document trebuie păstrat la bordul vehiculului, iar perioada sa de valabilitate este de un an calendaristic de la data emiterii, cu posibilitatea reînnoirii după reevaluarea criteriilor.

Autobuzele care nu se vor califica pentru categoriile de confort vor fi excluse din sistemul transportului de pasageri.

Reamintim, tariful pentru călătoriile în transportul de pasageri interurban a fost majorat din 1 ianuarie de la 48 de bani până la 70 de bani pentru un kilometru. Din februarie, în unitățile de transport care vor oferi condiții de tip „confort” vor fi aplicate tarife de 70 de bani per kilometru.

Fluxul de știri
0