Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autobuze noi pe străzile Capitalei: Când vor apărea

© SputnikStare autobuz, Chișinău
Stare autobuz, Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Primăria municipiului Chișinău intenționează să reînnoiască „Parcul Urban de Autobuze”, care la moment dispune de unități de transport vechi de cel puțin 14 ani.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Pe străzile din Chișinău ar putea să apară în acest an 100 de autobuze noi. Un pachet de documente privind achiziționarea autovehiculelor le-a fost transmis de primarul general, Ion Ceban, consilierilor municipali.

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Societate
Dezastru anunțat pentru luni în Chișinău: Microbuzele de pe 5 linii nu vor circula

Potrivit primarului, autobuzele ar urma să fie achiziționate de la uzina producătoare de autobuze din Belarus și vor fi asamblate la Chișinău.

Ion Ceban a mai spus că a ales Belarusul pentru că „unitățile lor corespund condițiilor tehnice solicitate de municipalitate. Mai exact, motor de fabricație germană, cutie de viteză automată, podea joasă, dotări moderne, și alte utilități. Totodată, prețul pentru aceste unități de transport ar fi unul din cele mai competitive pe piața internațională.

„Prețul autobuzelor din Belarus, care ar putea fi asamblate la Chișinău, va fi cu 7-10% mai mic față de cel propus pentru vânzare de către uzinele producătoare, plus scutirea de TVA”, a precizat edilul-șef în cadrul ședinței Consiliului Municipal.

Astfel, costul unei unități de transport este de aproximativ 120 de mii de euro.

Mai mult, uzina producătoare din Republica Belarus este gata să cofinanțeze două treimi din rata de bază a BNM, dar nu mai mult de 4,3%.

Pentru ca municipalitatea să achiziționeze cele 100 de autobuze, Consiliul municipal Chișinău trebuie să aprobe solicitarea primarului. Dacă aceștia vor ajunge la un consens, primul autobuz nou va ajunge la Chișinău în luna iunie a acestui an.

În prezent, Parcul Urban de Autobuze dispune de 143 unități de transport, cu o vechime medie de circa 14 ani. Aici sunt incluse și cele 30 de unități noi, achiziționate în anul 2019.

Fluxul de știri
0