Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce pensii vor ridica magistrații după indexare, în timp ce alții mor de foame

CC0 / Pixabay / PDPhotos / Весы Фемиды
Весы Фемиды - Sputnik Moldova
Abonare
În mod sigur că cetățenii țării noastre nu sunt egali în fața legii, chiar dacă acest lucru îl prevede în mod expres Constituția Republicii Moldova, în Articolul 16.

Vă amintiți: "Toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau de origine socială".

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Războiul dintre judecători și Guvern se amplifică - Contraofensiva ministrului Justiției
Nimic mai fals. În țara noastră există o categorie profesională, mai bine zis o castă care se află deasupra tuturor celorlalți cetățeni, dar și deasupra legii și a Constituției. Aceasta este casta magistraților: a judecătorilor și procurorilor.

Această castă constituită de magistrații corupți până-n măduva oaselor se face vinovată de una dinte cele mai grave nedreptăți care au fost săvârșite în țara asta: ea a ”asasinat” sentimentul, încrederea că există dreptate, ea a distrus Justiția, motiv pentru care astăzi moldoveanul nu mai are nicio speranță și nicio încredere în propria lui țară. Magistrații de astăzi (admit că nu toți, dar marea lor majoritate) nu fac justiție, ci injustiție, pentru că practicarea injustiției în locul justiției este extrem de bănoasă.

Casta magistraților - nemuritoare

Casta magistraților este nemuritoare. Ea a supraviețuit regimului autoritar al lui Voronin și celui oligarhic al lui Plahotniuc. Ba chiar a înflorit în perioada de glorie a PDM, mai ales că a dat decizii la sugestia sau chiar la indicația directă a fostului lider democrat. Scurta guvernare a Maiei Sandu, cu ong-iști timizi și nepricepuți în fruntea Ministerului Justiției, nu i-a deranjat câtuși de puțin pe barosanii din sistemul juridic.

Și teamă mi-i că această mafie din sistemul juridic, cu încrengături în alte structuri de tip mafiot din alte instituții ale statului, îi va supraviețui și actualei guvernări și va dăinui dacă nu cât pururea, atunci, în mod sigur, cât Republica Moldova.

Aceste gânduri mi-au venit în minte după ce am privit dezbaterile de săptămâna trecută din Parlament la legea cu privire la indexarea pensiilor.

Tabloul este sinistru. Din aceste discuții am înțeles că pensia medie pe care o ridică astăzi o persoană care s-a pensionat ca judecător este de tocmai 27 232 de lei! (Pensia medie, dar sunt pensii mult mai mari pe care le ridică judecătorii pensionați. Să nu uităm că, potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova avem pensionari care au pensie de peste 100.000 de lei, iar cea mai mare pensie este de 224 197 de lei și 15 bani).

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor
Deci, pensia medie ridicată de foștii judecători este de 27 232 de lei, în timp ce mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă era, la începutul anului 2019, de 1644 de lei. Iar cel mai mic cuantum al pensiei a constituit, la 1 aprilie 2019, doar 1079 de lei, în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este de peste 1570 de lei. Este evident că nu poți să ai un trai decent cu 1570 de lei, dar mite cu 1079. Mulți dintre cei care ridică astfel de pensii nu au cum să pună pe masă uneori nici măcar o bucată de pâine.

Vedeți ce nedreptate monstruoasă: 27 232 de lei și 1644 de lei, 27 232 de lei și 1079 de lei. Pensia medie a unui judecător este de peste 20 de ori mai mare decât a unui pensionar care în viața sa activă nu a făcut parte din casta magistraților, ci a fost muritor de rând, a muncit modest, fără ca să ia mită de mii și zeci de mii de euro pentru o decizie nedreaptă.

Culmea este că după indexarea pensiilor judecătorii și procurorii sunt cei mai mari beneficiari ai acestei indexări.

Dezmățul din sistemul de pensionare – Ce spune Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În cadrul dezbaterilor din Parlament, răspunzând unei întrebări adresată de un deputat din opoziție (Vasile Năstase din PPDA), ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat că, în urma indexări, dar și ca rezultat al unor decizii luate de instanțele de judecată (adică tot de judecători! – n.n.) în chestiunea pensiilor judecătorilor, pensiile judecătorilor vor crește cu 10 mii de lei în medie pe lună. În același timp, pensiile procurorilor vor crește în medie cu 8 mii de lei pe lună.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Pensii de zeci de mii de lei în Moldova! Cine sunt pensionarii de lux și câți avem
Întrebată de deputatul Vasile Năstase dacă prin noua redacție a legii este redus decalajul, dacă este oprit dezmățul din sistemul de pensii, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, nu a putut să dea un răspuns categoric, ci doar a exprimat o speranță.

"Eu vreau cu maximă responsabilitate să spun că noi dorim să stopăm acest dezmăț și sperăm foarte mult să nu avem hotărârea instanțelor de judecată care să oblige Casa Națională de Asigurări Sociale la aceste reexaminări, recalculări a pensiilor, și sperăm foarte mult că nu vom avea contestări la Curtea Constituțională, pentru că, reiterez, în cazul judecătorilor, chiar dacă a fost realizată acea unificare a condițiilor de pensionare, normele au fost declarate neconstituționale și de aceea ne-am și pomenit în situația în care avem o astfel de creștere medie a pensiilor judecătorilor", a declarat ministrul.      

Mai ceva decât deputații: Magistrații decid ei înșiși ce pensie să ridice

La ce s-a referit doamna ministru Dumbrăveanu atunci când a afirma că dezmățului din domeniul sistemului de pensionare îi va fi pus capăt dacă nu va interveni din nou Curtea Constituțională și instanțele de judecată?

Igor Dodon la Consiliul Republican PRSM - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon descrie acțiuni fără precedent: „Tare-s hâtri judecătorii ăștia!” – Video
Foarte simplu, în 2016 au fost adoptate unele modificări cu privire la calcularea pensiilor judecătorilor. Legea prevedea majorarea vârstei de pensionare a lor cu șase luni, iar pensiile lor să fie calculate așa cum le sunt calculate tuturor muritorilor de rând, dar nu în mărime de 55-80% din salariul judecătorului în funcție, așa cum este și în prezent. Un an mai târziu însă Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre prin care a declarant neconstituțională această prevedere.

Dacă pensiile judecătorilor ar fi calculate după formula generală așa cum sunt calculate la toți, ei oricum ar avea pensii mari, de vreo 7-10 mii de lei pe lună, pentru că au s-au au avut salarii mari. Ce salarii primesc astăzi judecătorii ne-a spus chiar șeful statului în data de 28 februarie, în cadrul ediției "Președintele Răspunde".

Potrivit informațiilor făcute publice de Igor Dodon, judecătorii din curțile de apel au salarii lunare de 30 de mii de lei. Cei de la Curtea Supremă de Justiție – 34 de mii de lei, judecătorii din judecătoriile teritoriale – 24-25 de mii de lei.

Президент Молдавии Игорь Додон на неформальной встрече лидеров государств Содружества Независимых Государств (СНГ) в Президентской библиотеке имени Б. Н. Ельцина - Sputnik Moldova
Politică
Șoc: Iată ce vrea să facă Dodon cu salariile "nacialnicilor", inclusiv cu propriul salariu
În cadrul ediției "Președintele Răspunde", Igor Dodon a ținut să precizeze că "nu toți judecătorii din sistemul justiției (vreo 400 de angajați) sunt oameni răi", că "marea majoritate sunt oameni onești", că "nu se poate din cauza a câțiva judecători, așa cum îi numeam eu baroni ai justiției, să spunem că toți sunt răi, și toți sunt bandiți, și toți sunt corupți".

Da, președintele Dodon are dreptate. Nu toți sunt corupți și bandiți, printre ei sunt și judecător onești, integri. Dar adevărul este că aceștia sunt atât de puțini încât nu prea au cum să schimbe acest sistem. Și ce altă concluzie am mai putea să facem dacă autoritățile politice încearcă să față puțină dreptate, puțină echitate în sistemul de pensionare, iar sistemul, casta magistraților ucide din fașă această reformă, declară această timidă încercare drept neconstituțională.

Cum rămâne atunci cu prevederea constituțională că "toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și a autorităților publice…"?

 Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0