Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon descrie acțiuni fără precedent: „Tare-s hâtri judecătorii ăștia!” – Video

© Photo : Igor DodonIgor Dodon la Consiliul Republican PRSM
Igor Dodon la Consiliul Republican PRSM - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon accentuează că nu este corect ca statul să plătească despăgubiri stabilite de CEDO pentru greșelile unor judecători. Președintele consideră că judecătorii corupți trebuie să fie lipsiți de averi în folosul statului.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Președintele Igor Dodon a subliniat că decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din această săptămână, prin care Republica Moldova este obligată să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei, ține de dosare din 2004-2005.

Igor Dodon a adăugat că decizia CEDO „se referă la cazuri de pe timpul lui Voronin”, în litigiul magazinului „Gemeni”, „care era al lui Plahotniuc”.

Nu este corect, a accentuat președintele, ca statul să plătească pentru greșelile unor judecători care iau decizii contrare legii pentru că „cineva le plătește sau cineva le dă indicații”.

Șeful statului a mai spus, în emisiunea sa săptămânală „Președintele răspunde”, că este de acord cu premierul Ion Chicu, care a propus ca cele 70 de milioane de lei să fie luate din fondurile prevăzute pentru sistemul judecătoresc. Totutși, Igor Dodon consideră că judecătorii pot fi penalizați cu mai multă precizie, astfel încât să suporte consecințele deciziei CEDO exact cei care au pronunțat sentințele cu pricina.

Președintele Dodon apreciază că poate fi creat un mecanism prin care judecătorii respectivi să fie lipsiți de averi în folosul statului.  

„Haideți să vedem ce judecători au luat decizia respectivă. Și judecătorilor aceștia să le fie confiscate toate activele în folosul statului. Aceste 70 de milioane de lei trebuie puse pe ei, pe soacre, pe numele cui mai scriu ei casele și mașinile. Pe amante ș.a.m.d. Haideți să creăm un mecanism”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a subliniat că 70 de milioane de lei constituie o sumă enormă pentru Republica Moldova – ar însemna câte un milion de lei pentru 70 de sate, pentru reparația drumurilor, de exemplu.

Игорь Додон Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: „Ajunge să divizăm oamenii în albi și negri, roșii și albaștri” - Video

„Tare-s hâtri judecătorii ăștia. Spun că ei sunt independenți, că-s ”nacialnici” pe viață, de acum își calculează pensiile”, a constatat Igor Dodon.

Șeful statului a spus că urmează a fi clarificată și modalitatea prin care judecătorii își calculează pensiile la Curtea Supremă de Justiție și în alte instanțe. Igor Dodon a promis că în timpul apropiat va oferi informații despre pensiile pe care le primesc judecătorii, „pe care și le calculează ei înșiși”.

Șeful statului a spus însă că nu generalizează, pentru că „sunt și judecători de treabă”, dar că „din cauza câtorva care-și fac de cap” suferă întreg sistemul judecătoresc și Republica Moldova.

Fluxul de știri
0