Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Constantin Haret, despre problemele și provocările teatrelor din Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaConstantin Haret
Constantin Haret - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Teatrului Dramatic Rus "A. P. Cehov" din Chișinău, Constantin Haret, a vorbit despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă teatrele din Republica Moldova.
Constantin Haret, despre problemele și provocările teatrelor din Moldova

Teatrele din Moldova cuceresc publicul larg prin numeroase spectacole de excepție prezentate de actori profesioniști, dedicați în totalitate meseriei lor. În spatele cortinei însă se ascund numeroase probleme, care deja de ani buni rămân nerezolvate.

În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, Constantin Haret a spus că cel mai sensibil subiect ține de efectuarea lucrărilor de reparație, procurarea unui mobilier nou și a tehnicii.

"În majoritatea cazurilor, ne descurcăm cu propriile forțe. Acum facem reparație la casa de bilete. Am cumpărat singuri aparataj sonor pe care urmează să-l instalăm în curând", a relatat directorul instituției.

Constantin Haret s-a referit și la salariile actorilor din Moldova. Potrivit lui, actorii primesc lunar aproximativ 4000 de lei. Pentru munca titanică pe care o depun, salariul unui actor nu este deloc atractiv.

"De când am devenit instituție publică, salariile s-au dublat. Paradoxul este că salariu de bază s-a majorat, dar au fost scoase toate suplimentele: onorariile, primele ș.a. Suplimentele care le dădea teatrul lucrătorilor constituiau 50 procente. Să facem un calcul: în momentul în care se dublează salariile și minus 50 procente suplimente, reiese că salariul de fapt este mai mic cu 100-200 de lei", a subliniat el.

Igor Chistol - Sputnik Moldova
Igor Chistol, actorul moldovean care cucerește inimile publicului din Rusia

În acest context, Constantin Haret s-a referit la situația teatrelor din Federația Rusă și la felul cum sunt motivați și remunerați actorii ruși, remarcând că sistemul care permite un adaos la salariul actorilor trebuie implementat și în țara noastră.

Cu toate că există o serie de probleme, instituția pe care o reprezintă Constantin Haret a reușit să obțină mult succes, devenind una dintre cele mai vizitate  din țară. În anul 2019, din biletele vândute, Teatrul a obținut un profit de peste un milion de lei.

Teatrului Dramatic Rus "A. P. Cehov" din Chișinău împlinește în acest an 86 de ani de la fondare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0