Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

“Fetelor, sunteți bolnave” – de ce Georgia s-a speriat de vizita lui Lavrov

© POOL / Accesați arhiva multimediaВизит главы МИД РФ С. Лаврова в Щвейцарию
Визит главы МИД РФ С. Лаврова в Щвейцарию  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Isteriile antirusești, provocate în cadrul campaniei electorale din Georgia, țara care deține președinția Consiliului Europei, au determinat transferarea reuniunii miniștrilor CE de la Tbilisi la Strasbourg.

MOSCOVA, 27 feb – Sputnik, Galiya Ibraghimova. Reuniunea miniștrilor Consiliului Europei a fost mutată de la Tbilisi la Strasbourg. Autoritățile georgiene au refuzat să primească delegația rusă și pe Serghei Lavrov. Situația a fost agravată de un incident care a avut loc în ajun la Geneva. Cum acest lucru a afectat imaginea Georgiei, citiți în materialul agenției RIA Novosti.

„Domnule ministru”

Serghei Lavrov s-a aflat într-o vizită de scurtă durată în Elveția. Nimeni nu intenționa să discute acolo despre relațiile ruso-georgiene. După Conferința pentru dezarmare de la Geneva, ministrul urma să se pregătească de cea de-a 43-a sesiune a Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Când Lavrov, însoțit de agenții de pază și membrii delegației ruse, se îndrepta spre sala de ședințe, unde începuseră deja discuțiile, au apărut din senin jurnaliști georgieni. Întrecându-se în țipete, aceștia încercau să adreseze niște întrebări în engleză sau rusă.

Georgiana Arsene - Sputnik Moldova
Acuzațiile privind implicarea Rusiei în atacul cibernatic împotriva Georgiei, o fumigenă?
“Domnule ministru… Domnule ministru”, a strigat o reporteră, însă agenții de pază a lui Lavrov au oprit-o. Jurnalista nu s-a lăsat și a încercat să ajungă cu microfonul la fața oficialului rus. Un agent de pază din nou a rugat-o să se îndepărteze.

O altă colegă a tot repetat: “Domnule ministru! Domnule ministru, suntem jurnaliști georgieni și vrem să obținem niște comentarii”.

Delegația rusă a continuat să se îndrepte spre evenimentul planificat, însă georgienele nu s-au lăsat. Lavrov a fost nevoit să reacționeze. A zâmbit, iar apoi a spus: “Aveți ceva... sunteți bolnave, fetelor”.

“Nu suntem bolnave, vrem doar să vă adresăm o întrebare. Planificați să veniți la Tbilisi în cazul în care reuniunea miniștrilor Consiliului Europei va avea loc în Georgia?”, a întrebat una din jurnaliste, făcându-și loc printre cei din jur.

“Era imposibil să ne deplasăm. Strigau, se împingeau, încercând să ajungă la ministru. Eram nevoiți să îndepărtăm femeile care și-au pierdut orice demnitate de femeie pentru a ne putea mișca înainte... Noi și colegii am fost bruscați, însă șeful nu a fost afectat”, a comentat pe Facebook cele întâmplate purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, atașând o poză cu zgârieturi pe mână.

Lavrov și discordiile georgiene

Lavrov a devenit o figură centrală a politicii georgiene în toamna anului trecut, când președinția Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei a trecut de la Franța la Georgia. A apărut imediat întrebarea: cum poate fi desfășurată sesiunea ministerială, care este considerat evenimentul cheie al Consiliului Europei. Reuniunea era planificată pentru 15 mai. Însă unde poate fi organizată?

În Moscova a avut loc un protest în susținerea Sputnik Estonia - Sputnik Moldova
Video
La Moscova a avut loc un protest în susținerea Sputnik Estonia
Problema constă în faptul că legea georgiană “Cu privire la teritoriile ocupate” interzice accesul în țară a persoanelor care au efectuat vizite în Abhazia și Osetia de Sud fără avizul celor de la Tbilisi. În acest fel, documentul îi vizează automat pe toți miniștrii ruși, inclusiv pe Lavrov. Iată că într-o astfel de situație complicată s-au pomenit chiar autoritățile georgiene.

Acceptarea vizitei ministrului de Externe al Rusiei implică încălcarea legislației naționale. Interzicerea sosirii lui presupune nerespectarea angajamentelor internaționale.

Președintele Georgiei, Salome Zurabașvili, a încercat să explice cum ar putea fi depășită această situație, declarând că de dragul sesiunii ministeriale poate fi admisă o excepție.

“Nu e un pas ușor pentru noi. E puțin probabil ca populația să accepte. Însă noi vom rămâne fideli principiilor și liniilor directoare ale acestei organizații”, a explicat ea.

Totuși, afirmațiile lui Zurabișvili nu au fost destul de convingătoare. Membrul delegației ruse la APCE Leonid Kalașnikov a întrebat autoritățile georgiene dacă sunt în stare să garanteze securitatea ministrului rus, însă nu a primit niciun răspuns clar.

În schimb, partidul de opoziție “Mișcarea Națională Unită” a dat clar de înțeles că va chema oamenii la acțiuni de protest. Lavrov a evitat să facă orice comentarii.

Luând în considerație faptul că manifestațiile, care în multe cazuri degenerează în ciocniri cu poliția, au loc destul de des în Tbilisi, temeri legate de siguranța evenimentului au fost exprimate și de reprezentanții altor delegații naționale.

În cele din urmă, conducerea Consiliului Europei a adoptat o decizie prin care reuniunea Comitetului de miniștri va avea loc la Strasbourg.

Jocul în marea ligă se schimbă

Solicitați de RIA Novosti, experți georgieni și-au exprimat speranța până în ultima clipă că sesiunea ministerială a Consiliului Europei va avea loc totuși la Tbilisi. Aceștia au apreciat transferul evenimentului la Strasbourg ca o lovitură gravă adusă imaginii Georgiei și au mizat pe rațiunea părților.

“În țară are loc campania electorală. Situația politică este tensionată la maxim. Guvernarea și opoziția încearcă să-și prezinte oponenții în culori sumbre. Sosirea lui Lavorv ar putea provoca un nou val de proteste și chiar ministrul nu s-ar simți confortabil la Tbilisi”, consideră profesorul Universității Afacerilor Publice din Georgia Tornike Șarașanidze.

Potrivit expertului, decizia Consiliului Europei și reacția autorităților georgiene reprezintă o victorie a politicii interne asupra celei externe.

“Partidul aflat la guvernare – „Visul Georgian” - a dat prioritate stabilității interne și chiar a sacrificat un astfel de eveniment prestigios, precum sesiunea ministerială a Consiliului Europei. În acest caz logica este clară: opoziția este gata să profite de orice ocazie pentru a scoate oamenii în stradă. Au găsit un prilej. Dacă nu ar fi vorba de Lavrov, ar aduce acuzații de promovarea unei politici proruse. Autoritățile au preferat să evite orice provocări, în ciuda pierderilor de imagine în fața CE”, consideră Șarașenidze.

Politologul și fondatorul centrului georgian de cercetare SIKHA Foundation Archil Siharulidze remarcă o slăbiciune a conducerii georgiene.

Întrevederea Miniștrilor Afacerilor Externe ai Republicii Moldova și Federației Ruse la Geneva - Sputnik Moldova
Politică
Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu Serghei Lavrov – ce au discutat oficialii
„Elita politică din Georgia a demonstrat odată în plus că nu s-a cristalizat și nu este capabilă să joace în marea ligă. În esență, autoritățile au cedat în fața pornirilor național-patriotice din societate, care sunt incitate de opoziție”, spune el.

Politologul menționează și afectarea reputației țării: „Dacă autoritățile georgiene și-ar fi asumat responsabilitatea de a organiza reuniunea Consiliului Europei la Tbilisi, ar fi dat dovada de maturitate politică. A purta discuții diplomatice nu doar cu partenerii, dar și cu interlocutori neplăcuți este o artă care ar ridica la un alt nivel Georgia. Însă autoritățile au luat o altă decizie”.

În ceea ce privește incidentul cu jurnaliștii georgieni la Geneva, expertul întrevede aici lipsa de cultură politică. Însă există și un alt motiv.

“L-au asaltat pe ministrul rus cu întrebări pe 25 februarie. E o dată importantă pentru istoria Georgiei. În această zi, în 1921 țara noastră a fost ocupată de Armata Roșie. Adresând întrebări lui Lavrov, jurnaliștii mizau pe un scandal. Au reușit să-l obțină, însă cu un astfel de preț”, a conchis expertul.
Fluxul de știri
0