Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Acuzațiile privind implicarea Rusiei în atacul cibernatic împotriva Georgiei, o fumigenă?

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Jurnalist din România, despre acuzațiile Londrei și a Washingtonului cu privire la implicarea Rusiei în atacul cibernatic împotriva Georgiei.
Acuzațiile privind implicarea Rusiei în atacul cibernatic împotriva Georgiei, o fumigenă?

La cinci zile de la acuzațiile aduse Rusiei cu privire la implicarea acesteia în atacurile cibernetice din toamana anului trecut în Georgia, tăcere. Atât Marea Britanie, cât și SUA, care s-au avântat să vină cu învinuiri în adresa Moscovei nu s-au grăbit să vină și cu dovezi. Lucru ce trezește semnne de întrebare în ceea ce privește sinceritatea acestor țări. În contextul în care ne-am obișnuit să fim martorii unui șir de acuzații făcute de către Londra și Washington la adresa Moscovei, fără ca ulterior să se aducă și dovezi, acuzații respective nu mai surprind pe nimeni, spune jurnalista din România Georgiana Arsene.

„Se încearcă manipularea opiniei publice prin inocularea ideii că Rusia plănuiește să se implice și chiar se implică în afacerile interne ale Georgiei, lucru negat de Moscova”, a declarat pentru Sputnik Moldova jurnalista din România Georgiana Arsene.

Expertă în politică externă, Georgiana Arsene a ținut să amintească și câteva cazuri când atât SUA, cât și Marea Britanie au venit cu diferite acuzații la adresa Rusiei, doar că societatea nu a văzut și dovezi în acest sens.

„Atât SUA, cât și Marea Britanie nu sunt la prima situația când acuză Rusia. Să ne amintim de un caz mult mai mediatizat decât atacurile cibernetice, cazul Skripal, în care s-a limitat totul la acuzații dure și atât. Noi nu am văzut niciun fel de dovezi care ar demonstra implicarea Rusiei. Mai mult, să ne amintim că Londra nu a vrut să primească și experți ruși ca să participe la ancheta efectuată. Și atunci putem trage mai multe concluzii din acest refuz”, adaugă Georgiana Arsene.

În aceeași intervenți, jurnalista din România a amintit și de acuzațiile Washingtonului în ceea ce privește implicarea în 2016 a hackerilor ruşi în procesul electoral din Statele Unite.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Bernie Ecclestone: „Vladimir Putin este un băiat bun și ar trebui să conducă Europa”
„Să ne întoarcem în timp și nu foarte departe, ci în 2017, când președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a oferit un interviu televiziunii americane MBC, în care a demontat ideea că hackerilor ruși ar fi influențat alegerile în SUA. Mai exact, atunci, Vladimir Putin a declarat că demersurile ce blamează Rusia privind implicarea în alegerile prezidențiale din SUA reprezintă o încercare de a distrage atenția publică. De fapt, aceeași situația a fost și în cazul asasinării lui John Fitzgerald Kennedy”, conchide jurnalista din România.

Amintim că joi, 20 februarie, Georgia a atribuit Rusiei atacul cibernetic din octombrie 2019. În aceeași zi, și Statele Unite şi Marea Britanie s-au alăturat Georgiei venit cu acuzații în adresa Moscovei, fără a veni însă și cu careva dovezi.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins acuzaţiile aduse.

„Rusia nu a plănuit şi nu plănuieşte să se implice în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei”, a declarat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Fluxul de știri
0