Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producătorii de pomușoare, interesați să valorifice piața locală și internațională

© Sputnik / Владимир Горовых / Accesați arhiva multimediaPomusoare
Pomusoare - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii de pomușoare din țară s-au întrunit la Conferința Națională a sectorului respectiv. Ei au discutat inclusiv oportunitățile oferite de piață și modalitățile de valorificare a acestora.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Oportunitățile de piață ale sectorului de pomușoare și valorificarea acestora de către producătorii moldoveni au fost discutate în cadrul ediției a IV-a a Conferinței Naționale a sectorului de producere și procesare a pomușoarelor, desfășurată astăzi la Chișinău.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru agricultori: Motorina se ieftinește

Evenimentul, care a devenit o platformă tradițională de comunicare și schimb de bune practici pentru reprezentanții lanțului valoric al pomușoarelor, a fost organizat de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Conferința din acest an a avut genericul ”Valorificarea oportunităților de piață ale sectorului de pomușoare” și a întrunit circa 100 de participanți - producători, distribuitori, experți naționali și internaționali în tehnologii de marketing, post-recoltă și marketingul pomușoarelor.

 „Sectorul de pomușoare este unul cu potențial și merită a fi valorificat. Majoritatea producătorilor sunt tineri și femei care își propun să dezvolta afaceri profitabile și sustenabile, din acest motiv contăm pe suportul partenerilor de dezvoltare și factorilor de decizie”. a precizat Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco.

În cadrul evenimentului au fost discutate, de asemenea, rezultatele obținute în acest sector, dar și problemele cu care s-au confruntat producătorii de pomușoare în anul 2019. Totodată, participanții la Conferință au făcut un schimb de opinii cu privire la piața locală, adoptarea tehnologiilor moderne și eficiente de producere pentru a obține produse de calitate și rezultate cantitative.

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Probleme cu subvențiile și povara fiscală: Ce-i așteaptă pe agricultori în 2020

”Sectorul de pomușoare a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani și este susținut de MADRM. Din anul 2013 până în prezent, suprafețele cultivate cu culturi bacifere s-au mărit de aproximativ patru ori, iar recolta globală s-a majorat de peste 10 ori”, a precizat reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale Moldova, Iurie Mudrea.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ  4,1 mii de hectare de plantații de pomușoare de pe care în 2019 au fost recoltate aproximativ 15,5 de mii de tone de produse. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani de la 1000 de hectare, înregistrate în 2010, până la 4,1 mii de hectare înregistrate în 2019.

În anul 2018, exportul de pomușoare a crescut față de anul 2016 cu 36% și a constituit aproximativ 3000 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.

Fluxul de știri
0