Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Probleme cu subvențiile și povara fiscală: Ce-i așteaptă pe agricultori în 2020

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Nicolae Ciubuc consideră că statul ar trebui să intervină urgent în problema datoriilor la fondul de subvenționare în agricultură. Totodată, deputatul consideră că și problema revizuirii TVA-lui în agricultură pentru anul 2020 este una de actualitate.
Probleme cu subvențiile alături de o povară fiscală: ce-i așteaptă pe agricultori în 2020

Fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc spune că după ultimele audieri în cadrul comisiei parlamentare de profil, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a raportat pentru acest an restanţe faţă de fermieri în sumă de peste 600 de milioane de lei.

„Este o sumă uriașă a datoriilor, de 600 de milioane de lei, și trebuie să clarificăm de unde s-au acumulat aceste datorii. Există un risc enorm pentru anul viitor, în condiţiile în care fondul de subvenționare este de 1 miliard de lei la o datorie destul de mare, să nu putem acoperi financiar solicitările agricultorilor”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Ion Perju - Sputnik Moldova
Motivul pentru care primarii mai multor localități îl sună pe ministrul Agriculturii
Totodată deputatul a mai spus că pentru anul viitor statul va trebui să intervină și în problema politicii fiscale în agricultură, în special a TVA-ului pentru a diminua povara fiscală în acest sector.

„La ora actuală, TVA în agricultură este de 8%, iar când producția agricolă este furnizată într-o altă formă, TVA se ridică la 20% Această diferență reprezintă o povară pentru procesatori. Trebuie de găsit o soluție de aplicare a unui TVA de 8% pe întreg lanțul, așa cum este în industria laptelui. Și o a doua problemă ar fi restituirea de către stat a diferenței de TVA ”, a punctat Nicolae Ciubuc.

Potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2020, fondul de subvenţionare în agricultură este estimat la aproximativ 1 miliard de lei.

Fluxul de știri
0