Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Probleme cu subvențiile și povara fiscală: Ce-i așteaptă pe agricultori în 2020

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Ciubuc
Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputatul Nicolae Ciubuc consideră că statul ar trebui să intervină urgent în problema datoriilor la fondul de subvenționare în agricultură. Totodată, deputatul consideră că și problema revizuirii TVA-lui în agricultură pentru anul 2020 este una de actualitate.
Probleme cu subvențiile alături de o povară fiscală: ce-i așteaptă pe agricultori în 2020

Fostul ministru al Agriculturii Nicolae Ciubuc spune că după ultimele audieri în cadrul comisiei parlamentare de profil, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a raportat pentru acest an restanţe faţă de fermieri în sumă de peste 600 de milioane de lei.

„Este o sumă uriașă a datoriilor, de 600 de milioane de lei, și trebuie să clarificăm de unde s-au acumulat aceste datorii. Există un risc enorm pentru anul viitor, în condiţiile în care fondul de subvenționare este de 1 miliard de lei la o datorie destul de mare, să nu putem acoperi financiar solicitările agricultorilor”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Ion Perju - Sputnik Moldova
Motivul pentru care primarii mai multor localități îl sună pe ministrul Agriculturii
Totodată deputatul a mai spus că pentru anul viitor statul va trebui să intervină și în problema politicii fiscale în agricultură, în special a TVA-ului pentru a diminua povara fiscală în acest sector.

„La ora actuală, TVA în agricultură este de 8%, iar când producția agricolă este furnizată într-o altă formă, TVA se ridică la 20% Această diferență reprezintă o povară pentru procesatori. Trebuie de găsit o soluție de aplicare a unui TVA de 8% pe întreg lanțul, așa cum este în industria laptelui. Și o a doua problemă ar fi restituirea de către stat a diferenței de TVA ”, a punctat Nicolae Ciubuc.

Potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2020, fondul de subvenţionare în agricultură este estimat la aproximativ 1 miliard de lei.

Fluxul de știri
0