CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Apărătorii persoanelor pretins a fi urmărite politic vor fi antrenați în procesul de evaluare a respectivelor dosare. Decizia a fost luată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în urma unei analize a sugestiilor avocaților respectivelor persoane. Este vorba de un număr de 38 de dosare ”politice”.
Astfel, apărătorii acestor persoane vor trebui să prezinte la adresa procurorului general o informație sintetizată, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea schimba radical poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.
Procuratura precizează într-un comunicat că informațiile puse la dispoziție vor fi examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat. Concluziile Grupului vor fi luate în calcul, urmând să fie asigurată obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar.
Instituția menționează în context că astfel de Grupuri de control nu sunt reglementate de Codul de procedură penală, ci vin ca o reacție constructivă, în ordine de măsură administrativă excepțională, a sistemului organelor Procuraturii la declarația Legislativului moldovenesc cu privire la caracterul captiv al statului, inclusiv a organelor de drept, dar și la Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.
De menționat că Grupul de control nu substituie acuzatorul de stat și nu intervine în independența lui decizională, concluzia Grupului urmând a fi luată în calcul pentru asigurarea unei cercetări judecătorești complexe sau, după caz, renunțarea la învinuire, în conformitate cu prevederile art.320 alin.(5) din Codul de procedură penală, astfel încât părților implicate să le fie asigurat dreptul la un proces echitabil.
De săptămâna trecută, Grupul a început deja evaluarea fiecărei cauze penale din respectiva listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.
În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, care, afectează legalitatea soluțiilor dispuse, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate. În cazul celor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată, procurorii vor renunța parțial sau integral la învinuirile aduse, sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.