Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alexandr Stoianoglo: În ce condiții Procuratura îi va cerceta pe oamenii de afaceri

Abonare
Alexandr Stoianoglo le spune procurorilor că e timpul să-și „croiască alte haine”. Va fi restabilită funcționalitatea Procuraturii, iar hărțuirea oamenilor de afaceri de către procurori și spectacolele cu mascați nu vor mai fi tolerate, declară procurorul general.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, le-a adresat angajaților din Procuratură un mesaj de început de an, în care a precizat și cum vede activitatea de mai departe a instituției. Mesajul, publicat în revista Procuraturii, este adus astăzi în atenția publicului pe pagina web a instituției. 

Procurorul general le spune colegilor că a revenit în sistemul procuraturii după o absență de peste 10 ani, timp în care s-a aflat „de cealaltă parte a baricadei”, pentru că a activat în calitate de avocat, a făcut carieră politică și a fost expert în domeniul juridic. Alexandr Stoianoglo se destăinuie că, „de cealaltă parte a baricadei” a înțeles „mai bine realitățile și așteptările cetățenilor” și a „redescoperit” cine sunt procurorii „ca breaslă”.

Stoianoglo menționează că Procuratura este într-o „criză substanțială de imagine”, iar acum este implicată într-un important proces de reformare”. În opinia sa, activitatea procurorilor din ultimii ani a fost marcată și distorsionată de frică și de comandamentele venite din „anumite centre de influență”.  

„Anume frica a fost o fantomă cu drept de decizie în sistem. Tot din frică s-au comis abuzuri grave, iar  persoanele  incomode sau  adversarii  acelor sfere  de  interes băteau drumurile anchetelor, în timp ce vinovații își continuau nestingherit vacanțele”, spune Alexandr Stoianoglo în mesajul său.

„Procurorilor  li  s-a  reproșat  că  sunt  „bâtă  politică” și că  sunt corupți și nepotriviți. Începuserăm să ne privim noi înșine cu suspiciune, ca si cum am trăit un vis în care se adunau, ca într-un coșmar, greșelile. E timpul să ne „croim alte haine”, chiar dacă nu vor cădea bine pe unii”, adaugă procurorul general.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, își cere scuze publice: Vezi de la cine

Alexandr Stoianoglo declară că-și propune, „în cel mai apropiat timp”, să fie restabilită funcționalitatea sistemului Procuraturii și să fie combătută corupția printre procurori.

Potrivit lui, „operațiunile cu „show-mascați”, arestările abuzive și neîntemeiate, interceptările ilegale, perchezițiile nejustificate” „trebuie să rămână în trecut”.

Pe viitor, declară procurorul general, Procuratura „nu se va mai implica în activitatea economică a agenților economici, nu va urmări oameni de afaceri din proprie inițiativă”.  

Investigațiile în privința oamenilor de afaceri, spune Alexandr Stoianoglo, „trebuie să înceapă în baza materialelor parvenite de la organele de control și să se efectueze doar în conformitate cu legea”.

Fluxul de știri
0