Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Judecătorii au reclamat presiuni din partea unor procurori: Reacția Procuraturii Generale

CC0 / Pixabay / succo / Justiție
Justiție - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală a examinat adresarea unui grup de magistrați de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, care a reclamat presiuni din partea unor procurori. Iată cum a reacționat instituția condusă de Alexandr Stoianoglo.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. După ce judecătorii s-au plâns că unii procurori exercită presiuni asupra lor, Procuratura Generală a demarat o anchetă internă.

Verificările au arătat că pe parcursul anului 2019 Procuratura Anticorupţie a înregistrat 62 de procese penale cu privire la pretinse fapte prejudiciabile săvârșite de către judecători. 

În cadrul anchetei s-a stabilit că Procuratura Anticorupție a deschis 20 de procese penale pe numele unor judecători de la Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, inițiate în baza rapoartelor de autosesizarea a procurorilor, pentru pretinse încălcări în pronunțarea sentințelor, deciziilor, încheierilor și hotărârilor. 

În urma verificărilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că ”o parte dintre aceste autosesizări pot fi calificate drept mijloc represiv față de judecătorii care nu „dădeau soluțiile solicitate” de către procurori în demersuri”. Potrivit Procuraturii, acest lucru a reprezentat o ”formă voalată de imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiției”.

Studiul a scos la iveală că, în unele cazuri, respingerea de către judecători a demersului cu privire la aplicarea arestul preventiv era catalogat de procurorii anticorupție drept ”încheieri ilegale”, în condițiile în care nu exista o decizie a Curţii de Apel sau o sentință definitivă pe caz. 

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Ce obstacole întâmpină Stoianoglo la Procuratura Generală: ”Sunt grupări care nu se supun”

Chiar dacă ulterior aceste procese penale au fost clasate de procurorii anticorupție sau, în cazul altora, s-a dispus să nu se inițieze urmărirea penală, ”aceștia au făcut uz de mijloace cu tentă de influențare a poziţiei magistraţilor la înfăptuirea justiţiei”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

”Deşi, aparent se încadrează în limitele legii, aceste mijloace se află la limita legalității, dând de bănuit că interesul acestor procurori a fost de a pune presiune pe judecători şi a obţine decizii ”confortabile” pentru organul de urmărire penală”, precizează Procuratura.

Instituția afirmă că, la indicația fostei conduceri a Procuraturii Anticorupţie, în unele cazuri a fost dispusă şi sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru iniţierea procedurilor de tragere la răspundere disciplinară în condiţiile în care nu exista o hotărâre definitivă a Curții de Apel.

Prin urmare, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a solicitat tuturor procurorilor-șefi să ia act de cele constatate și să nu admită, în viitor, astfel de practici, atâta timp cât cauza nu este soluționată prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Fluxul de știri
0