Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Italia, în panică: ”Este o adevărată psihoză legată de coronavirus” - Audio

© REUTERS / Gleb GaranichАвтобусы с эвакуированными из Китая гражданами украины и других стран в аэропорту Харькова
Автобусы с эвакуированными из Китая гражданами украины и других стран в аэропорту Харькова - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii stabiliți în regiunile Italiei în care bântuie coronavirusul trăiesc în aceste zile un adevărat coșmar. Grav este că oamenii nu se pot proteja de maladia extrem de periculoasă pentru că măștile și soluțiile dezinfectante lipsesc cu desăvârșire în farmacii.

CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. În ultimele zile, Italia a devenit cel mai mare focar de coronavirus din Europa. Cuprinși de panică, moldovenii stabiliți în regiunile în care bântuie maladia preferă să nu iasă din case, dacă nu există necesitate stringentă.

Moldovenii din regiunea Veneto au o dilemă – să rămână în Italia sau să revină acasă

Asta a povestit pentru Sputnik Moldova Stela Sărăcuța - o cetățeană a țării noastre stabilită în regiunea Veneto, unde au fost confirmate numeroase cazuri de coronavirus.

”Lumea este foarte panicată, este o psihoză. În prezent sunt undeva 26 de cazuri confirmate și sunt doi morți în regiunea Padova. Magazinele lucrează, dar fructele și carnea lipsește. Adică, totul este gol. Îndeosebi s-au scumpit, și nici nu le găsim, dezinfectantele - nu sunt. Măști în farmacii nu sunt. Grădinițele sunt închise, școlile sunt închise până în data de 1 martie. Împrejur este panică”, a declarat Stela Sărăcuța.

În panică, oamenii au început să golească rafturile magazinelor și să-și facă rezerve de produse alimentare, de parcă ar fi război. Nu e de mirare, dacă luăm în calcul că 11 localități au intrat oficial în carantină. 

Человек в маске у супермаркета в итальянском городе Казальпустерленго - Sputnik Moldova
Societate
Mărturisiri șocante ale moldovenilor din Italia: Străzi pustii și supemarketuri golite
Stela Sărăcuța susține că lumea evită să circule cu transportul public, unde este un mediu favorabil pentru răspândirea virusului.

”Prietenele îmi spun că la Veneția vapoarele sunt goale, la Milano trenurile sunt goale. Este frică. Slavă Domnului, suntem într-un orășel mai mic, în Vicenza - aici sunt două cazuri confirmate. Suntem la 12 kilometri de focar. Nu prea contactăm cu lumea, stăm acasă, dezinfectăm totul, cu ce avem - cu clor, cu oțet. E mare Dumnezeu”, ne-a povestit Stela Sărăcuța.

Moldovenii stabiliți în regiunile afectate de coronavirus au o mare dilemă - să revină acasă sau să rămână pe loc. 

”Deja mi-am pus și în plan să mergem să facem teste. Avem bilete procurate pentru luna aprilie ca să ne întoarcem în Moldova, dar înainte de a veni acasă vrem să facem teste ca să nu supunem riscului copiii. Imaginați-vă, lumea vine acasă la Paște. Ce va fi? Mulți dintre prieteni își pun întrebarea: ”Ce facem? Stăm pe loc sau ne ducem acasă?” Eu le-aș da un sfat să stea aici, pentru că îi punem în pericol pe cei de acasă”, a declarat Stela Sărăcuța.

Iar Mihai Buzincu se află cu toată familia sa în provincia Cremona din regiunea Lombardia - în apropiere de comuna Codogno, unde a izbucnit focarul de coronavirus. Și aici moldovenii nu știu încotro s-o apuce.

Moldovenii din regiunea Lombardia sunt panicați din cauza coronavirusului

”Practic, noi suntem în zona de cod galben. Localitatea se numește Soresina, unde au fost depistate patru cazuri. Comunitatea moldovenilor este îngrijorată. Mi-a spus cineva să plecăm în Moldova, dar eu am spus că nu, pentru că după asta există riscul să nu te mai întorci înapoi. Trerbuia să vin în weekendul ăsta, dar acum nu știu. Pericol poate să fie la oricare colț. Încercăm să nu ieșim în societate, să stăm mai mult prin case. Instituțiile de învățământ sunt toate închise. Suntem îngrijorați că avem și doi copii mici”, a declarat Mihai Buzincu pentru Sputnik Moldova. 

Coronavirus - Sputnik Moldova
Risc major de infecție cu coronavirus în Moldova: Autoritățile au instituit cod galben

În Italia au decedat deja cinci persoane din cauza coronavirusului, iar peste 200 s-au infectat. 

Ministerul Afacerilor Externe și Intergării Europene de la Chișinău precizează că Ambasada Republicii Moldova la Roma, precum și consulatele de la Milano și Padova țin în permanență legătura cu autoritățile italiene, care gestionează situația de criză legată de răspândirea coronavirusului. Instituția a venit cu o recomandare pentru moldovenii stabiliți în această regiune a Italiei. 

Instituția precizează că până în prezent nu au fost raportate cazuri de infectare cu coronavirus a cetățenilor moldoveni și nu au fost primite nici solicitări de asistenţă consulară din partea acestora.

Iar Poliția de Frontieră a Republicii Moldova anunță noi măsuri de protecție împotriva coronavirusului. 

Девушка в маске в Токио  - Sputnik Moldova
În sfârșit a devenit clar: Cum a ajuns să se răspândească virusul ucigaș din China
Încă un termoscaner a fost instalat un pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar fiecare persoană care va traversa frontiera prin acest punct de trecere va fi supus testului de termometrie. 

Poliția de Frontieră informează că persoanele înregistrate cu febră vor fi izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Totodată, pentru protecția individuală a polițiștilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei au fost transmise mănuși, măști și soluții dezinfectante pentru mâini.

Oamenii care revin în țară și care prezintă simptomatica bolii sunt rugați să contacteze de urgență Agenția Națională de Sănătate Publică la numărul de telefon 080012300.

Fluxul de știri
0