Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Risc major de infecție cu coronavirus în Moldova: Autoritățile au instituit cod galben

© Sputnik / Мирослав РотарьCoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus. Toate autoritățile abilitate sunt obligate să ia măsuri speciale de protecție.

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Autoritățile din Moldova au instituit cod galben de risc de infecție cu coronavirus, după ce în Italia numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ în ultima perioadă. Declarațiile au fost făcute de ministrul Sănătății Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică. 

”Se constată gradul de alertă cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecție cu COVID-19 există risc de declanșare a urgenței de sănătate publică în conformitate cu hotărârea guvernului. Autoritățile naționale responsabile - MAI, departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal. Autoritatea Aeronautică Civilă, Avia Invest, Aeroportul Internațional Chișinău,  Calea Ferată, Portul Giurgiulești, conducătorii rutelor internațională. În limita competențelor, vor continua măsurile de prevenire și control conform contribuțiilor specifice în conformitate cu prevederile”, a precizat ministrul Sănătății și Protecției Familiei, Viorica Dumbrăveanu. 

Măsurile au fost anunțate abia în după amiaza zile de astăzi chiar dacă numărul îmbolnăvirilor în Italia, acolo unde sunt mulți moldoveni, crește alarmant încă de la sfârșitul săptămânii trecute.

Аэропорт - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus: Cum vor fi verificați pasagerii care intră în țară prin Aeroportul Chișinău

Potrivit presei locale, dimineață reprezentanții Poliției de Frontieră au spus că nu au fost luate măsuri speciale de control în cazul cetățenilor care vin din Italia, pentru că nu au primit asemenea indicații de la Organizația Mondială a Sănătății.

Acest lucru a fost confirmat și de călătorii care au venit din Veneția pe Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia spuneau dimineață că nu au primit niciun pliant cu informații despre coronavirus. Oamenii au mai spus că în Italia controlul este mult mai riguros. Oamenii legii sunt echipați corespunzător și verifică temperatura tuturor călătorilor.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că autoritățile din țara noastră sunt în continuă legătură cu cele din Italia, iar situația este strict monitorizată. Aceasta a dat asigurări că spitalele dispun de stocurile necesare de medicamente și echipamente de protecție, iar personalul a fost instruit privind măsurile care trebuie întreprinse. De asemenea, ministrul a făcut un apel către cetățeni, să respecte normele de igienă.

”Biroul OMS din Republica Moldova este în strânsă legătură cu autoritățile italiene și realizând periodic schimburi de informații inclusiv în zilele de weekend și având acces și ministerul și Agenția Sănătate Publică la toate datele vizate”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Reprezentanții ministerului au precizat care sunt măsurile exacte pe care le întreprind autoritățile de la noi pentru prevenirea răspândirii coronavirs în Moldova.

Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătății de la Chișinău - anunț important despre coronavirus
”Screeningul clinic, inclusiv prin metoda termoscaner a persoanelor care intră în țară. Este vorba de depistarea activă a persoanelor bolnave, informarea de către colaboratorii Poliției de Frontieră a tuturor pasagerilor care vin din zonele de risc epidemic despre responsabilitatea personală a fiecăruia pentru declararea datelor corecte și riscurile de îmbolnăvire, completarea obligatorie a fișei epidemiologice de către pasageri și călători care vin din zonele de risc epidemic cu plasarea persoanelor în supraveghere la domiciliu pe o perioadă de 14 zile”, a mai precizat ministrul.

La ședința de astăzi au participat și reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul Pavel Voicu a precizat că în punctele de trecere a frontierei sunt luate măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus în Moldova.

”Angajații Poliție de Frontieră sunt pe prima linie pentru a identifica persoanele infectate și totodată cu riscul de a fi infectați. Ei sunt echipați cu mănuși, măști și substanță dezinfectantă. Sunt dotați cu pliante și termometre digitale. Funcționează un termoscan, dar în dupa amiaza zile de astăzi, va funcționa și al doilea ca să nu creăm disconfort călătorilor”, a precizat ministrul.

Deocamdată, în Republica Moldova, nu au fost depistate cazuri de infecție cu coronavirus. Presa internațională scrie că în Italia au fost confirmate deja 215 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și înregistrate 4 decese. Ministrul Sănătății Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat, însă, alte date - 79 de îmbolnăviri și 2 decese.

Fluxul de știri
0