Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce a făcut ministrul Ion Perju după ce Igor Dodon l-a avertizat că-și va pierde funcția

© Sputnik / Miroslav RotariIon Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Ion Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Sputnik Moldova
Abonare
După ce președintele Igor Dodon l-a avertizat că riscă să-și piardă funcția de ministru, Ion Perju i-a convocat în ședință pe reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” și responsabilii ocoalelor silvice.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, i-a convocat într-o ședință de lucru pe reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” și pe responsabilii ocoalelor silvice din țară.

Păduri, Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Scheme vechi pentru oameni noi: Cum sunt distruse pădurile în Moldova

Ministrul i-a avertizat pe respectivii „să manifeste o atitudine responsabilă și profesionistă în domeniu și să nu întreprindă acțiuni ilegale”, pentru că, „în caz contrar, vor fi sancționați conform legislației în vigoare”.

Serviciul de presă al ministerului informează că Ion Perju a convocat ședința „drept rezultat al vizitei în raionul Hâncești”. Dar motivul de bază poate fi următorul: Ion Perju a decis că trebuie să-și muștruluiască oamenii din subordine după ce președintele Igor Dodon l-a avertizat că riscă să-și piardă funcția de ministru, dacă nu pune capăt tăierilor ilicite din păduri.  

„Domnule Perju, dacă n-o să faceți ordine, o să zburați împreună cu șeful de la „Moldsilva”, șeful acesta nou pe care l-ați pus acum”, a avertizat public Igor Dodon, la sfârșitul săptămânii trecute.

Șeful statului a spus că „Moldsilva” ar trebui să pună capăt tăeirilor ilicite de pădure făcute cu acordul pădurarilor, care vând lemne „în stânga și-n dreapta” și pun banii în buzunarele proprii. Igor Dodon a afirmat că a discutat despre demiterea lui Ion Perju și cu premierul Ion Chicu.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Ecologiștii dau alarma: Pădurile constituie doar 10 la sută din suprafața Moldovei

În ședința convocată pe 24 februarie, ministrul Ion Perju le-a cerut reprezentanților „Moldsilva” și ai ocoalelor silvice „să-și canalizeze eforturile în contracararea defrișărilor ilicite” și să colaboreze eficient în acest sens cu instituțiile abilitate ale statului, în special cu organele de drept și anticorupție. 

Ministrul a solicitat informația actualizată privind situația la zi pe fiecare ocol silvic, despre fiecare defrișare planificată. Asemenea ședințe „în format extins” ar urma să fie convocate periodic de acum înainte, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Într-o postare pe Facebook de luni, Ion Perju a scris că în fiecare săptămână discută despre situația din ocoalele silvice cu reprezentanții Inspectoratului de Protecție a Mediului și ai Agenției „Moldsilva”. De asemenea, ministrul a spus că la fiecare sfârșit de săptămână obișnuiește să viziteze „o locație anume pentru a observa realitățile din ramura silvică”.

Fluxul de știri
0