Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ecologiștii dau alarma: Pădurile constituie doar 10 la sută din suprafața Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Prohnițchi
Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova se află printre țările cu cele mai pitorești locuri. În același timp, pădurile care reprezintă "plămânii verzi" ai Pământului ocupă o suprafață foarte mică - mai puțin de 10 la sută din teritoriul țării.
Ecologiștii bat alarma: Doar 10 la sută din suprafața Moldovei o constituie pădurile

Potrivit ecologistului Anatol Prohnițchi, în momentul de față, țara noastră se confruntă cu probleme severe și se află într-o situație dezastruoasă dacă ne referim la starea pădurilor.  

Chiar dacă instituțiile abilitate precum este Agenția "Moldsilva" prezintă statistici că în Moldova pădurile ocupă 12 la sută din teritoriu, ecologistul afirmă că cifra reală este sub 10%.

"Foarte mulți defrișează pădurile și procesul continuă. Este o schemă bine pusă la punct, indiferent de guvernare. Procesul nu se oprește", a spus ecologistul.

Anterior, Prohnițchi a declarat că legislația țării noastre în domeniul mediului este foarte bună. Cu părere de rău, aceasta nu este respectată. Situația poate fi schimbată dacă în cadrul instituțiilor abilitate precum Agenția "Moldsilva" sau Inspectoratul Ecologic de Stat vor activa persoane angajate pe criterii de profesionalism și nu pe criterii de apartenență politică.

Aurelia Bahnaru - Sputnik Moldova
Șocant: Moldova, în prag de criză ecologică - avertismentul specialiștilor

"Ani îndelungați, reformarea gospodăriei silvice din Moldova a fost imposibilă, inclusiv din cauza insuficienței de informații din partea Agenției "Moldsilva". Practic, nu s-au efectuat cercetări de amploare a stării pădurilor. Republica Moldova are nevoie de oameni cărora le pasă de starea mediului înconjurător", a subliniat el.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, pe continentul european cele mai multe păduri sunt în Federația Rusă — 141 de milioane de hectare, urmată de Suedia cu 27 milioane de hectare, Finlanda cu 22 de milioane de hectare și Franța cu 15 milioane de hectare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0