Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scheme vechi pentru oameni noi: Cum sunt distruse pădurile în Moldova

© Sputnik / Irina LeahovaPăduri, Moldova
Păduri, Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Pare incredibil, dar de tăierea ilicită a pădurilor s-ar face responsabile chiar instituțiile care ar trebui să oprească aceste fărădelegi - ocoalele silvice, întreprinderile silvice raionale, întreprinderea Moldsilva.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. În ultimii ani, în urma tăierii ilegale a pădurilor, statul a fost prejudiciat cu milioane de lei. Despre aceasta a vorbit în cadrul unei conferințe de presă deputatul blocului ACUM, Liviu Vovc.

Acesta spune că se acționează în baza unor scheme mai vechi, care sunt îmbunătățite de către cei care succed la putere.

Potrivit lui, în urma unei inspecții „la cantonul nr.7 Buțeni din Hâncești au fost depistați 351 de arbori, de diferite specii, tăiați ilicit, a fost sustras un volum de 382 de metri cubi de masă lemnoasă, suma prejudiciului ridicându-se la 400 de mii de lei”.

Totodată, „s-a constatat un neajuns de producție lemnoasă în valoare de peste 67 de mii de lei și un surplus nejustificat de masă lemnoasă este în valoare de peste 15 mii de lei”. În total, doar într-un singur canton au fost depistate ilegalități de aproape jumătate de milion de lei.

Зубры - Sputnik Moldova
Societate
Păduri private sau în proprietatea statului? Când plămânii naturii sunt mai protejați

În opinia deputatului, ”dezmățul” din păduri este trecut cu vederea de instituțiile abilitate sau nu se dorește stoparea tăierilor ilegale.

Liviu Vovc spune că „doar în ocolul silvic Buțeni sunt șapte cantoane, iar în gestiunea Moldsilva sunt peste 1000 de cantoane. Agenția Moldsilva și Inspectoratul de Protecție a Mediului sunt instituțiile care trebuiau să stopeze tăierile ilegale de arbori. Ce au făcut aceste două instituții pentru a nu admite tăierile ilicite din pădurile Republicii Moldova?”, se întreabă Liviu Vovc.

Acesta a mai menționat că, în urma unui apel al său, unii pădurari au început să dezvăluie ilegalitățile legate de defrișările ilicite. În context, deputatul îi îndeamnă pe toți cei care cunosc, sau chiar au fost obligați să acționeze în scheme ecocide, să sesizeze oamenii legii. 

Liviu Vovc spune că inspecțiile vor continua la toate cantoanele din țară, iar persoanele implicate în astfel de scheme vor fi atrase la răspundere.

Fluxul de știri
0