"Școala a murit". Această convingere o are profesorul Andrei Zapșa, care spune că sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme majore, iar atâta timp cât nu vom realiza care sunt potențialele consecințe a unui asemenea sistem educațional infect nu vom putea pretinde la o viață mai bună.
"Atâta timp cât vrem să culegem roadele dintr-un pom trebuie să cunoaștem ce este la rădăcină, iar la rădăcina unei societăți este educația", a remarcat Andrei Zapșa.
Profesorul a publicat și un articol "Școala a murit! Trăiască ȘCOALA!" în care spune că își asumă pe deplin această afirmație, prezentând diverse argumente:
"Timp de 12 ani, și după aia câți or mai fi, școala face orice, mai puțin ceea ce trebuie. Și ce urmează? Priviți orice copil pe care-l instruim și veți vedea în el, ca-ntr-o picătură de apă toate "belelele" școlii de azi. Pe tot parcursul studiilor aceștia oscilează din extremă în extremă, fără de a coace într-un final înțelegerea a ce vor să devină și să facă. Și toate acestea pentru că de fapt nu trebuie să-i învățăm „obiecte” și „discipline” și nici măcar „unități de curs”, ci școala trebuie să-i ofere o linie, gândire asociativă, să-i ofere o paradigmă a educației, să-i creeze o imagine. Îi ticsim pe bieții copii precum sacii cu tărâță, cu niște rupturi de ziar, lozinci consumate și stegulețe, niște rămășițe nesemnificative, după care legăm sacul și-l livrăm, acolo unde-i este destinația - la gunoiște, în timp ce misiunea noastră constă în „a aprinde” și nu „a ticsi”. În a aprinde candela culturii în interiorul sufletelor lor", se menționează în articol.
Andrei Zapșa spune că a simțit pe pielea sa toate neajunsurile sistemului educațional din Moldova. Pe lângă faptul că a observat că există multă corupție, profesorii întocmesc rapoarte infinite, care sunt absolut inutile, spune el.
"Atâta timp cât am fost profesor a trebuit să scriu rapoarte peste rapoarte, cu același conținut, de nenumărate ori. Mai mult de 80% nu este nici un beneficiu decât colectarea hârtiei de maculatură. Este cu mult mai util ca profesorul să-și dedice timpul pregătirii pentru lecție, elaborării de materiale benefice procesului instructiv, note de curs etc, dar nici de cum la completarea unui tabel", a subliniat profesorul.
De asemenea, Andrei Zapșa spune că la școală copiii învață multe lucruri mecanic, însă nu-și dezvoltă gândirea logică în activități.
"Școala trebuie să ofere în primul rând un segment de gândire. Adresați-le copiilor întrebări simple și ei nu vor putea răspunde. Oferim cunoștințe, dar nu puteam răspunde la întrebarea pentru ce le trebuie. Utilitatea educației per ansamblu trebuie să rezide în capacitatea înțelegerii și interpretarea fenomenelor din jurul nostru. De exemplu, copilul știe ce este vârtej, dar el nu știe de ce este vârtej, de unde vine fulgerul ș.a. Deși poate să reproducă o definiție din manual", a explicat profesorul.
Andrei Zapșa este licențiat în științe politice, masterand în studii diplomatice, profesor la Colegiul Național de Comerț, autorul a cinci cărți scrise în limba rusă, română și engleză. A reușit să compună lucrări muzicale complexe - poeme simfonice, camerale, să creeze și să dirijeze două orchestre – una în Moldova și alta – pe insula Sulawesi din Indonezia. Mai nou, este angajat în cadrul Serviciului Fiscal de Stat și toate acestea la 23 de ani.