Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: Programa școlară "ucide" interesul copiilor pentru lectură

© Sputnik / Miroslav RotariLidia Kulikovschi
Lidia Kulikovschi - Sputnik Moldova
Abonare
A obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură, a declarat specialistul în biblioteconomie Lidia Kulikovschi în studioul Sputnik Moldova.
Opinie: Programul școlar "ucide" interesul copiilor pentru lectură

Copiii trebuie să citească nu din obligație, ci din plăcere. De această părere este una dintre cele mai de vază specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, -directoarea publicației „BiblioPolis” Lidia Kulikovschi.

Ea afirmă că includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor.

"Aș scoate din programa școlară toți scriitorii și aș lăsa elevul să decidă ce vrea să citească, așa precum se face în școlile din Finlanda. Astfel putem influența pozitiv dezvoltarea personalității copilului și interesul pentru lectură", a menționat Lidia Kulikovschi.

De asemenea, Lidia Kulikovschi a remarcat că beneficiile cititului sunt diverse. În primul rând, literatura contribuie la îmbogățirea vocabularului fără de care comunicarea devine săraca și ineficientă. Totodată, cititul dezvoltă gândirea, imaginația și oferă relaxare.

Mai mult, literatura are mare influență asupra personalității celui care într-adevăr își dorește să cunoască, să citească și să se dezvolte.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0