Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asigurările în agricultură sunt la un nivel foarte slab: Ion Chicu a convocat o ședință

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaIon Chicu la Ștefan Vodă
Ion Chicu la Ștefan Vodă - Sputnik Moldova
Abonare
Asigurările în agricultură se află la un nivel foarte slab, iar riscurile sunt mari în domeniu. Premierul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a vedea cum poate fi îmbunătățită această stare de lucruri.

CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. „Progresul nesatisfăcător în aplicarea mecanismului de asigurare de către agricultori” a fost subiectul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu vineri, 21 februarie.

Кухонный нож - Sputnik Moldova
Ce produc agricultorii moldoveni în cantități mai mici decât acum 30 de ani

La discuții a fost invitat ministrul ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (ADRM), Ion Perju, conducerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan, alți responsabili.

În ședință a fost examinat cadrul normativ național din domeniul asigurărilor în agricultură și a fost constatată „experiența insuficientă pe această dimensiune”, potrivit unui comunicat de presă de la Guvern.

Ion Perju l-a informat pe premier că echipa ministerului pe care-l conduce definitivează acum un proiect de lege menit să reglementeze clar activitatea de asigurare în agricultură și a propus ca instrumentul de subvenționare gestionat de AIPA să fie folosit „ca element stimulator”.

Ion Chicu le-a solicitat responsabililor să definitiveze urgent proiectul de lege menționat și să prezinte o foaie de parcurs pentru aplicarea lui.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții

Menționăm că, de multe ori, agricultorii nu-și asigură afacerile din cauza costurilor polițelor de asigurare care, potrivit lor, le depășesc posibilitățile financiare.

Pentru anul 2020, Banca Națională a Moldovei prevede „riscuri meteo cu efect proinflaționist”. Aceasta ar însemna riscuri ca productivitatea unor culturi agricole să fie diminuată de fenomene meteo precum seceta, ploi torențiale etc..

Mai notăm și faptul că vineri, 21 februarie, președintele Igor Dodon l-a avertizat pe Ion Perju că-și poate pierde portofoliul de ministru. Șeful statului este nemulțumit că Ministerul Agriculturii n-a reușit să pună capăt tăierilor ilicite de păduri și a afirmat că a discutat despre demiterea lui Ion Perju și cu premierul Ion Chicu.

Fluxul de știri
0