Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce produc agricultorii moldoveni în cantități mai mici decât acum 30 de ani

CC0 / Pixabay / congerdesign / Кухонный нож
Кухонный нож - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova produce mai puține ouă și legume decât acum 30 de ani. Este nefiresc ca într-o țară agrară anume prețurile produselor alimentare să contribuie cel mai mult la sporirea inflației, constată analistul economic Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Economia moldovenească a reușit să egaleze abia către sfârșitul anului 2018 volumul producției de fructe, pomușoare și nuci din anii 1990, din momentul destrămării URSS. În același timp, producția de ouă și legume a Republicii Moldova este mult inferioară volumelor de acum 30 de ani. Expertul economic Viorel Gîrbu remarcă acest fapt într-un comentariu pentru infodebit.md

Супермаркет - Sputnik Moldova
Comerțul exterior în 2019: Moldova - „o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import”

În 2018, comparativ cu 2012, producția globală de fructe, pomușoare și nuci s-a majorat de 2,3 ori. În același timp, producția globală de ouă a crescut cu doar 11% în 2018, comparativ cu 2012, iar producția de legume s-a majorat cu 22%, constată Viorel Gîrbu.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în 2019, comparativ cu 2018, s-a redus cu vreo 2% producția de ouă și a scăzut cu 1% producția de fructe, nuci şi pomuşoare. În schimb, producția de legume a sporit cu 8,5%.  

Iată ce recolte au fost obținute în 2019 la cele trei categorii analizate: Ouă – 674 de milioane de bucăți, Fructe, nuci şi pomuşoare – 840 de mii de tone, Legume – 306 mii de tone.

Cartofii, menționăm, au o poziție separată în statistici – 177 de mii de tone au fost recoltați în 2019, cu 1% mai mulți decât în 2018.

© Photo : BNSProducţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile
Ce produc agricultorii moldoveni în cantități mai mici decât acum 30 de ani  - Sputnik Moldova
Producţia principalelor produse agricole în gospodăriile de toate categoriile

În Republica Moldova, rata inflației crește mai ales din cauza scumpirii produselor alimentare.

Expertul economic Viorel Gîrbu constată că este nefiresc ca „într-o țară caracterizată printr-un sector agricol cu un potențial înalt de dezvoltare, precum este Republica Moldova, să se înregistreze o presiune inflaționistă mare venită chiar din domeniul agricol al economiei”.

Biroul Național de Statistică a publicat pe 10 februarie informația referitoare la scumpirile și inflația din ianuarie 2020. Potrivit sursei, în prima lună a acestui an, rata anuală a inflației a fost de aproape 7% (6,85%). În intervalul ultimelor 12 luni,  prețurile la produsele alimentare au sporit cu 11,52%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,78%, iar tarifele la serviciile prestate populaţiei s-au majorat cu 4,05%.

Fluxul de știri
0