Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce urmează: coaliție sau anticipate? Scenariile luate în calcul de Igor Dodon - Video

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon apreciază că evenimentele politice de la Chișinău pot evolua în 2020 după trei scenarii, ultimul dintre ele fiind alegerile parlamentare anticipate. Ion Chicu va rămâne premier, în timp ce ministrul Ion Perju riscă să-și piardă funcția.

CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Trei scenarii sunt posibile în politica de la Chișinău pe parcursul acestui an, dar, indiferent de situație, Ion Chicu va rămâne premier, a declarat Igor Dodon în emisiunea sa video săptămânală „Președintele răspunde”.

Игорь Додон Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: „Ajunge să divizăm oamenii în albi și negri, roșii și albaștri” - Video

Primul scenariu politic ar fi păstrarea situației actuale - Guvernul va rămâne minoritar, fără susținerea unei majorități stabile în Parlament. Al doilea scenariu posibil ar fi crearea unei coaliții dintre socialiști (PSRM) și democrați (PDM). Al treilea scenariu prevăzut de Igor Dodon sunt alegerile parlamentare anticipate.

În opinia șefului statului, anticipatele ar fi o problemă pentru Republica Moldova, pentru că se vor declanșa „bătălii politice”, va începe o perioadă de instabilitate de vreo 6-8 luni și marea majoritate a proiectelor social-economice vor fi blocate sau stopate.

„Pentru noi, pentru socialiști, nu este o problemă să mergem la anticipate. Dar pentru țară cred că poate fi o problemă, plus cheltuieli de 70-80 de milioane de lei”, a spus Igor Dodon.

Cine-și dorește alegeri parlamentare anticipate? Igor Dodon a răspuns că „Maia Sandu dorește să revină în Parlament”, dar, de asemenea, „Șor își dorește, pentru că vrea să destabilizeze situația”, după ce „procurorul general s-a apucat de furtul miliardului și de Aeroport”. „Ei speră că dacă vor fi anticipate se vor mai tulbura apele și nu vom avea timp să ne ocupăm de ei”, a adăugat Igor Dodon.

Igor Dodon la Consiliul Republican PRSM - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon descrie acțiuni fără precedent: „Tare-s hâtri judecătorii ăștia!” – Video

Indiferent de scenariul care va deveni realitate, Ion Chicu va rămâne premier, „până cel puțin la sfârșitul acestui an”, a spus șeful statului. „Dar eu îmi doresc să rămână premier până în anul 2023, pentru că face față situației. Și în general, acest guvern este format din profesioniști”, a adăugat Igor Dodon.

Totodată, potrivit președintelui, trebuie schimbați câțiva miniștri, poate chiar în primăvară, iar primul care riscă să-și piardă funcția este Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 „Domnule Perju, dacă n-o să faceți ordine, o să zburați împreună cu șeful de la „Moldsilva”, șeful acesta nou pe care l-ați pus acum”, a avertizat Igor Dodon.

Șeful statului a spus că „Moldsilva” ar trebui să pună capăt tăeirilor ilicite de pădure făcute cu acordul pădurarilor, care vând lemne „în stânga și-n dreapta” și-și pun banii în buzunarele proprii. Igor Dodon a afirmat că a discutat despre demiterea lui Ion Perju și cu premierul Ion Chicu.

În ediția din această săptămână a emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a mai vorbit despre modalitatea prin care pot fi pedepsiți judecătorii corupți, din cauza cărora statul plătește despăgubiri stabilite de CEDO, și despre faptul că avantajul Republicii Moldova este să aibă o politică externă echilibrată, iar politicienii dezbină societatea cu discuțiile lor de ordin geopolitic.

Fluxul de știri
0