Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognozele analiștilor: Cine ar putea câștiga fotoliul de parlamentar la Hâncești

© Sputnik / OsmatescoЯн Лисневский
Ян Лисневский - Sputnik Moldova
Abonare
A mai rămas câteva săptămâni până la alegerile parlamentare noi de la Hâncești. Analiștii politici susțin că lupta va fi una strânsă, iar rezultatul este imprevizibil, întrucât mulți candidați au în egală măsură șanse să câștige.
Prognozele analiștilor: Cine ar putea câștiga fotoliul de parlamentar la Hâncești

În cursa pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr.38, Hâncești, s-au înscris șapte candidați. În data de 15 martie, când se vor desfășura alegerile parlamentare noi, vor lupta ca să ajungă în Parlament juriștii Ion Mereuță din partea Partidului Democrat, Anatolie Postolachi din partea PLDM, Vitalie Balinschi de la Partidul "ȘOR" și Olesea Stamate, care va reprezenta formațiunea PAS.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Politică
A început campania electorală: Anunțul CEC

Vor candida și oameni din afara politicii, cum este medicul obstetrician Ștefan Gațcan. El va concura din partea Partidului Socialiștilor la scrutinul din circumscripția nr.38. În cursă s-a înscris și fostul deputat liberal-democrat Grigore Cobzac, precum și fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă.

Analistul politic Ian Lisnevschi consideră că alegerile de la Hâncești sunt un test important pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an și chiar pentru următoarele parlamentare. Expertul susține că rezultatele scrutinului din circumscripția nr. 38 sunt imprevizibile, pentru că în acest scrutin nu există favoriți.

"Șanse au toți candidații. Această circumscripție este destul de interesantă. Electoratul care votează principial pentru stânga sau pentru dreapta este destul de mic. Este un electorat foarte mare, care își face alegerea în funcție de încrederea în anumite persoane, în funcție de cât de stimați sunt în raionul Hâncești", a declarat Ian Lisnevschi pentru Sputnik Moldova.

În același timp, expertul spune că Ion Mereuță, candidatul Partidului Democrat, are șanse mari să câștige, pentru că oamenii din această circumscripție cunosc bine formațiunea PDM. De asemenea, Grigore Cobzac provine din fosta echipă a PLDM, care avea o prezență puternică în această circumscripție și are propriul electorat. În egală măsură poate câștiga candidatul PAS Olesea Stamate, precum și cunoscutul medic Ștefan Gațcan, care va candida din partea Partidului Socialiștilor, susține Lisnevschi. 

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Politică
A început campania electorală: Anunțul CEC

În opinia analistului politic, candidații Anatolie Postolachi din partea PLDM, liberalul Dorin Chirtoacă și Vitalie Balinschi din partea Partidului ”Șor” au mai puține șanse de câștig. Totuși, susține expertul, în aceste alegeri fiecare candidat are ceva de câștigat, chiar dacă nu va obține mandatul râvnit de parlamentar.

"Este și un fel de exercițiu pentru prezidențiale, pentru că în această circumscripție luptă trei partide - PDM, PSRM și PAS, care în mare parte vor da bătălia și în alegerile prezidențiale. Este un preludiu al alegerilor prezidențiale", a declarat Linsnevschi. 

Amintim că funcția de deputat pentru această circumscripție a rămas vacantă după ce Alexandru Botnari și-a depus mandatul, preferând fotoliul de primar al orașului Hâncești.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0