Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărul discordiei: De ce parlamentarii nu au putut găsi o cale de conciliere

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Слусарь Alexandru Slusari
Александр Слусарь Alexandru Slusari  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații nu au putut ajunge astăzi la un numitor comun pentru ca ședința de plen să se desfășoare în cele din urmă. Mărul discordiei a fost moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi, care nu a fost admisă în procedură legislativă.

CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. După ce membrii Biroul Permanent au constatat că moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe Ciocoi nu este alcătuită conform normelor legale și nu a admis-o în procedură legislativă, deputații Blocului ACUM au blocat astăzi tribuna Parlamentului în semn de protest față de refuzul Legislativului de a-l chema în plen pe șeful diplomației moldovenești.

Exponenții PAS și PPDA sunt convinși că moțiunea a fost formulată corect.

© Sputnik / Miroslav RotariDeputații Blocului ACUM sunt nemulțumiți de neadmiterea în procedură legislativă a moțiunii simple împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi
Mărul discordiei: De ce parlamentarii nu au putut găsi o cale de conciliere - Sputnik Moldova
Deputații Blocului ACUM sunt nemulțumiți de neadmiterea în procedură legislativă a moțiunii simple împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi

”Moțiunea de cenzură, care a fost depusă perfect legal, arbitrar a fost respinsă. Noi am solicitat să vină în plen ministrul de Externe Ciocoi pentru gestul lui de jignire a veteranilor, pentru politica lui externă”, a declarat vicepreședintele PAS Alexandru Slusari.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Scandal la Parlament: Premierul Chicu nu a fost lăsat să prezinte raportul de la tribună

Moțiunea simplă asupra ministrului de Externe a fost depusă în contextul unor declarații ale lui Aureliu Ciocoi cu privire la rolul armatei ruse în războiul de pe Nistru. Oficialul a menționat că Rusia a oprit de fapt conflictul armat. Ulterior, ministrul de Externe a explicat că s-a referit, de fapt, la misiunea de menținere a păcii, acordul în acest sens fiind semnată în 1992 de către Moldova și Rusia.

Deputații ACUM au blocat accesul la tribuna Parlamentului chiar în ziua în care în plen a venit premierul Ion Chicu pentru a prezenta raportul de 100 de zile de activitate a Guvernului. Șeful Executivului nu mai putut astfel să răspundă la întrebările deputaților și a fost nevoit să-și prezinte raportul în fața jurnaliștilor, în sala de presă a Parlamentului. 

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu prezintă raportul la 100 de zile de activitate a Guvernului în fața jurnaliștilor
Mărul discordiei: De ce parlamentarii nu au putut găsi o cale de conciliere - Sputnik Moldova
Ion Chicu prezintă raportul la 100 de zile de activitate a Guvernului în fața jurnaliștilor

”Constatăm cum unii colegi, în lipsă de creativitate, de agendă și a unui plan clar de activitate găsesc diferite metode pentru a se face vizibili. Și, atunci când nu pot argumenta calm ideile sale, recurg la voce ridicată. Astăzi se împlinesc 100 de zile de la învestirea lui Ion Chicu în fruntea Guvernului și el a comunicat că este deschis să vină în plen să răspundă la întrebări. În loc să îi adreseze acele întrebări pe care acei deputați le aveau față de Guvern, ei astăzi preferă să fac show-uri banale”, a declarat vicepreședintele Legislativului, socialistul Vlad Batrîncea.

La rândul lor, democrații au declarat că au primit explicații pertinente de la ministrul Aureliu Ciocoi legate de declarațiile despre Războiul de la Nistru. 

© Sputnik / Miroslav RotariDemocrații spun că au primit explicații pertinente din partea ministrului de Externe Aureliu Ciocoi
Mărul discordiei: De ce parlamentarii nu au putut găsi o cale de conciliere - Sputnik Moldova
Democrații spun că au primit explicații pertinente din partea ministrului de Externe Aureliu Ciocoi
”Domnul Ciocoi a fost invitat la fracțiunea PDM. Noi i-am oferit toate întrebările domnului ministru, care a recunoscut că a greșit, că regretă această afirmație a sa, că își va cere scuze publice de la veteranii participanți la Războiul de pe Nistru, cetățenii Republicii Moldova și își cere scuze de la fracțiunea PDM și că această expresie a fost scoasă din context și nu corespunde viziunii sale asupra Războiului de pe Nistru”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, democrata Monica Babuc. 

Timp de câteva ore, parlamentarii au tot încercat să găsească o cale de conciliere, astfel încât ședința plenară să se poată desfășura. După ce a fost blocată tribuna Parlamentului, șeful Legislativului a anunțat o pauză, apoi Zinaida Greceanîi a convocat ședința Biroului Permanent. 

După încheierea acesteia, vicepreședintele Legislativului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că s-a ajuns la un numitor comun cu reprezentanții PAS și PPDA, care ar fi fost de acord să revină în sala de plen la ora 12:30. Ei nu s-au mai prezentat însă la timpul indicat, iar ședința Parlamentului a fost amânată.

”Deputații ACUM au încălcat regulamentul. Astăzi constatăm la faptul că Parlamentul nu-și poate continua activitatea și trebuie să încheiem ședința”, a constatat Batrîncea.

Deputații Blocului ACUM s-au întors în sală la ora 13:00. Alesul PAS Mihai Popșoi a declarat că Blocul ACUM este gata să examineze proiectele incluse pe ordinea de zi, cu excepția raportului premierului. 

Заседание Парламента  - Sputnik Moldova
Politică
Deputații care au părăsit PDM au constituit un nou grup parlamentar - cum se numește

”Suntem gata să muncim la proiectele de pe agendă, iar pe domnul Chicu îl așteptăm săptămâna viitoare”, a declarat Mihai Popșoi.

”Înțelegem patetismul vostru, poate pentru cineva este absolut convingător, dar cu toții am fost martori că astăzi Parlamentul nu a dorit să examineze legi și s-a făcut tot posibilul ca activitatea Parlamentului să fie blocată, cu încălcarea regulamentului”, a declarat Vlad Batrîncea.

În aceste condiții, premierul Ion Chicu a decis să prezinte raportul de activitate a Guvernului în fața jurnaliștilor care se aflau în Parlament.

Fluxul de știri
0