CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu și-a prezentat totuși raportul celor 100 de activitate de la învestirea Executivului, doar că nu în fața deputaților așa cum și-a dorit, ci doar pentru presă. La începutul prezentării sale, Chicu a calificat gestul deputaților PAS și PPDA, care au blocat tribuna Parlamentului în semn de protest față de refuzul Legislativului de a examina moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, drept show și moft politic.
„Am dorit să comunic parlamentarilor îngrijorările, problemele pe care le-am depistat și să-i îndemn ca în comun să rezolvăm problemele societății”, a declarat Chicu.
Premierul a început cu informații ce țin de Reforma Justiției și a asigurat societatea că acționează în conformitate cu promisiunile făcute în Parlament la 14 noiembrie, când a primit votul de încredere al deputaților.
„Sunt personal într-o comunicare directă cu secretarul general al Consiliului Europei, cu președintele Comisiei de la Veneția, dar și cu ambasadorii țărilor UE și a altor state”, spune Chicu.
Potrivit lui, partenerii externi îndeamnă ca reforma justiției să fie consultată pe larg cu societatea civilă, partidele politice, profesioniștii în domeniu și partenerii de dezvoltare, lucru care, potrivit premierului, este realizat de Ministerul de resort.
Totodată, prim-ministrul a informat că, în curând, va organiza un eveniment major de consultare a conceptului de reformă. Între timp, organele competente ale statului cum ar fi ANI, Procuratura Generală, Serviciul Fiscal de Stat se vor ocupa de verificarea integrității și corespunderii cheltuielilor judecătorilor cu veniturile oficiale declarate.
În context, Guvernul va veni în fața deputaților cu un proiect de modificare a legislației astfel ca judecătorii să nu-i mai poată apăra pe cei care au prejudiciat statul cu sume enorme de bani.
Ce ține de situația economică și bugetară, premierul a ținut să menționeze că Republica Moldova a încheiat anul 2019 cu indicatori mai buni decât cei agreați cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, Chicu spune că țara a reușit să diminueze din datoria de stat ca pondere a produsului intern brut de la 27,1% la 25,2%, iar deficitul bugetar fiscal a fost de două ori mai mic decât cel planificat.
„Ponderea asistenței financiare externe, nerambursabile, în total, a constituit în 2019 doar 2,4 %, pe când veniturile proprii au crescut cu aproape 10 %”, a mai spus șeful Guvernului.
El a mai subliniat că țara a finalizat anul cu suficienți bani în conturi, pentru a-și putea achita plățile la început de ianuarie 2020.
Chicu a mai anunțat că, în luna martie, țara noastră va primi o tranșă în valoare de 20 de milioane de dolari din programul curent pe care îl avem cu FMI, asta doar dacă deputații vor adopta o serie de legi propuse de Executiv.
Ion Chicu: Raioanele, ca destinații pentru investiții în companiile industriale mari>>>
Chicu a pomenit și despre elaborarea, consultarea și aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, aprobarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, aprobarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020. Totodată, el s-a referit și la modificarea cadrului normativ în scopul majorării ajutorului social pentru perioada rece a anului, dar și identificarea mijloacelor bugetare pentru alocarea unui suport financiar unic în preajma sărbătorilor de iarnă pentru pensionari și beneficiarii de alocații sociale de stat.
Altă realizare, spune prim-ministrul, este majorarea salariilor angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, dar și pentru angajați din alte domenii cum ar fi învățământ.
Pentru anul curent, salariul mediu pe economie este preconizat a fi cu circa 1000 de lei mai mare decât în anul precedent.
Premierul a mai spus că Executivul va cere rectificarea bugetului pentru anul curent, astfel încât să fie acordate mai multe surse financiare în domenii cum ar fi alimentarea cu apă și canalizare, reparația drumurilor, sau aprovizionarea cu gaze a localităților din Republica Moldova.
Chicu a asigurat cetățenii că proiectul gazoductului Iași – Ungheni va fi finalizat în acest an.
Un alt obiectiv pentru Guvernul Chicu este extinderea și promovarea programelor de stat privind acordarea compensațiilor din bugetul de stat pentru procurarea primei locuințe
Problema transnistreană la fel rămâne pe agenda Executivului ca o prioritate.
„Continuăm măsurile de apropiere a malurilor. Rămânem fideli formatului 5+2. Procesul de soluționare a diferendului este și va fi unul foarte transparent”, precizează Ion Chicu.
Cât despre politica externă echilibrată, premierul a menționat că va continua procesul de implementare efectivă și plenară a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și ale Acordului de liber schimb (DCFTA), demarând totodată procesul de restabilire a relațiilor pragmatice, strategice și mutual avantajoase cu Federația Rusă, în conformitate cu interesele naționale ale Republicii Moldova