Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bugetul de Stat pentru 2020, rectificat: Sistemul judecătoresc rămâne fără 70 de milioane

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Страсбург
Города мира. Страсбург - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a informat în debutul ședinței de astăzi că sistemul judecătoresc al Republicii Moldova fa rămâne fără zeci de milioane în 2020.

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Bugetul de stat pentru 2020 va fi rectificat prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Acțiunea a fost dispusă de premierul Ion Chicu după ce ieri Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite prejudicii de milioane de euro în dosarul „Gemenii”.

Acum Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului.

„Vom merge în Parlament cu rectificarea. Noi nu putem să nu plătim pe deciziile Curții. Dar să nu vă așteptați că vom tăia din ceea ce le revine copiilor, sau din bugetul pentru apeducte sau drumuri”, a spus premierul.

În context, premierul i-a dat indicații ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, să pregătească un proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat, reducând finanțarea din sistemul judecătoresc cu 70 de milioane de lei.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Republica Moldova, obligată de CEDO să achite 1.5 milioane de euro: Iată motivul

„Bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a mai spus Chicu.

Totodată, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a primit indicația să pregătească în regim de urgență o adresare la Procuratura Generală pentru inițierea urmăririi penale pe numele persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderii cauzelor la CEDO.  

Magistrații vizați în acest caz, spune Chicu, sunt Vera Macinskaia, Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovan.

„Domnule Nagacevschi, până la 15 martie să înaintați acțiuni în regres în privința judecătorilor care emit decizii pentru care  Republica Moldova este condamnată. Pentru asta nu e nevoie de reforma justiției sau consultări largi cu societatea civilă, avem nevoie doar de voință”, a menționat Ion Chicu.

Acesta a mai solicitat ca până luni, 24 februarie, să fie publicate pe site-ul Ministerului Justiției toate cauzele pierdute de Republica Moldova la CtEDO, cu indicarea judecătorilor și persoanelor vinovate, dar și a sumelor pierdute.  

Alexandru Zubco - Sputnik Moldova
Alarmant: Peste o sută de condamnări la CEDO pentru condiții inumane în penitenciare

De asemenea, ministrul Justiției trebuie să verifice de ce Ministerul și agentul guvernamental nu au depus în 2011 cerere de revizuire la decizia Curții Supreme de Justiție din 2005.  

Mai mult, va fi inițiată o procedură de controlul a venitului celor cinci judecători din a căror vină Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO, iar Agenția Națională de Integritate va trebui să-i verifice pe cei cinci magistrați.

Amintim că Republica Moldova a fost obligată să plătească până la data de 18 mai curent 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii”. Tot până la acea dată, Guvernul trebuie să returneze clădirile către reclamanți. În caz contrar, statul va mai achita 2,1 milioane de euro.

Fluxul de știri
0