Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce declarație a făcut Igor Dodon în prezența lui Gianni Buquicchio - detalii

© Photo : Facebook / Igor DodonConferința internațională organizată la Chișinău cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova
Conferința internațională organizată la Chișinău cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională și-a recăpătat încrederea cetățenilor, consideră șeful statului a care vorbit despre acest lucru în cadrul unei Conferinței organizate cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Situația din țară s-a schimbat spre bine, iar cetățenii au recăpătat încrederea în Curtea Constituțională. De această părere este președintele Igor Dodon, lucru care s-ar datora efortului prin care s-a reușit depășirea crizei politice din luna iunie 2019.

Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul Conferinței internaționale care s-a desfășurat joi la Chișinău, cu ocazia aniversării a 25-a de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, anul trecut au avut loc mai multe încercări de a folosi Curtea Constituțională drept instrument politic care au subminat autoritatea instituției.

”Situația din țară s-a schimbat spre bine, dat fiind faptul că am reușit să depășim criza politică din luna iunie anul trecut, când au avut loc tentative de a folosi Curtea Constituțională în calitate de instrument politic. În prezent, Înalta Curte este constituită din persoane competente, care nu sunt implicate în jocuri politice, iar datorită acestui lucru, și-a recăpătat încrederea cetățenilor și acum este din nou în rolul de apărător al sistemului de stat și înafara oricăror atacuri criminale”, a declarat Dodon.

Totodată, președintele țării le-a vorbit oaspeților din străinătate că în Moldova, conducerea de vârf este deschisă pentru discuții și este gata să vorbească despre eventualele modificări la legislația în vigoare a țării noastre, dacă acest lucru va fi necesar.

Conducerea statului la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale - Sputnik Moldova
Politică
Dodon și Greceanîi, despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019

La eveniment au fost prezenți președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, precum și președinții curților constituționale din 14 state ale UE și CSI.

În vara anului 2019, în perioada în care guvernarea PDM era schimbată cu coaliția de guvernare PCRM-ACUM, Curtea Constituțională a trecut printr-o situație de criză, în urma căreia a fost nevoită, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie și să-și anuleze propria decizie, un fapt „fără precedent” în istoria Republicii Moldova.

Ulterior, pe 26 iunie 2019, pe site-ul Curții Constituționale a fost publicată decizia privind demisia judecătorilor Curții Constituționale luată la o ședință care a fost prezidată de magistratul Veacesalv Zaporojan.

Criza Constituțională a durat până pe 16 august 2019, când șase judecători noi ai Curţii Constituţionale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Fluxul de știri
0